Ta fram ditt gamla plättjärn och bjud in dina nära och kära på ett riktigt plättkalas. Tillsammans med parfait eller glass blir dessa lyxiga plättar perfekta som dessert.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Blanda ner socker, ägg och mjöl i matfettet. Rör till en slät smet.
- Smörj lätt en plättlägg (som tål ugnsvärme) med matfettet. Lägg cirka 1 msk smet i varje lagg. Grädda plättarna mitt i ugnen cirka 8 minuter.
- Ta upp plättarna med en liten stekspade. Lägg dem på galler. Grädda resten av smeten. Låt plättarna kallna.
- Gör fyllningen. Riv mandelmassan. Rör den smidig med konjak eller apelsinsaft.
- Bred fyllningen på hälften av plättarna. Lägg resterande plättar ovanpå och tryck till lite lätt. Skär med en vass kniv plättbakelserna mitt itu till halvmånar.
- Gör glasyren. Rör samman florsocker och kaffe. Bred lite glasyr på varje halvmåne. Garnera dem med valnötskärnorna.
Publicerat den
16 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar