Det här supergoda brödet skall ni verligen bjuda på när vännerna kommer över på ett glas vin eller en kall öl.
Alla kommer garanterat att fråga efter receptet! Det smakar allra bäst medan det fortfarande är ljummet.
Instruktioner
- Blanda mjöl, paprikapulver och salt i en stor skål. Lös upp jästen i 4 ½ dl ljummet vatten. Häll vätskan över mjölet och arbeta samman med elvispens degkrokar till en klibbig deg. Täck över och låt jäsa 30 min på varm plats.
- Knåda degen 5 min på mjölat arbetsbord tills den är slät och smidig. Täck över degen och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.
- Skölj och ansa paprikorna, skär dem i bitar och mixa dem sedan grovt i en mixer eller matberedare. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skölj och hacka persilja och oregano.
- Hetta upp olivoljan i en teflonstekpanna. Lägg i schalottenlök och vitlök och fräs hastigt. Tillsätt paprikan och fräs under omrörning tills all vätska från paprikan har kokat bort.
- Blanda ner ajvar och örter och ta av pannan från värmen. Smula osten och blanda ner den i grönsaksblandningen. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar och låt svalna. Sätt ugnen på 200ºC.
- Smörj en springform, ca 26 cm i diameter, med olja och pudra den med mannagryn. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, 60x45 cm. Bred på grönsaksblandningen, men lämna en 2 cm bred kant runtom. Rulla ihop degen från kortsidan.
- Skär degrullen i 12 bitar och lägg bitarna med snittytan upp i formen. Täck över och låt jäsa 15 min. Sätt in i ugnen och baka 35-40 min. Ta ut brödet, låt det svalna lätt och servera ljummet.
Publicerat den
6 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar