Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fyllt grekiskt bröd (Gýros pita)

(12 kommentarer)  
Fyllt grekiskt bröd (Gýros pita) Fyllt grekiskt bröd (Gýros pita)
  • Serverar: 4-5 portioner
Skriv ut

Detta är min egen version av det i Grekland så populära mellanmålet Gýros pita!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ut jästen med olja, salt och vatten. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop degen som får jäsa i ca 30 minuter.
  2. Blanda de pressade vitlöksklyftorna i yoghurten och salta och peppra. Låt stå och dra under tiden degen jäser.
  3. Bryn grytbitarna i olivolja och margarin och krydda med den grekiska kryddan. Låt dem eftersteka på svag värme i ca 10 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4-5 bitar. Kavla ut dessa till rundlar, ca 15 cm i diameter. Lägg rundlarna en och en i en stekpanna med olivolja på medelvärme och baka ca 2 minuter på varje sida. Varmhåll dem.
  5. Lägg ut en bit aluminiumfolie och därefter en brödrundel. Lägg på kött, tomater, gurka, lök och sist 2-3 matskedar yoghurt. Rulla ihop med hjälp av folien och vik nederdelen bakåt. Fortsätt med de andra brödrundlarna.

Liknande recept

Kommentarer (12)

  • Lazlo 19 september 2008

    Mycket gott och enkelt! Toppen med nybakt och hemmagjort bröd! Kanon helt enkelt. Jag tog grillkrydda och lite kanel på köttet stället för souvlaki- eller gyroskrydda och det blev också gott.

  • yezzii 21 september 2008

    Jag gjorde det till min sambo och det va det godaste han hade ätit sa han =) han tackar för receptet.

  • zezza 3 februari 2009

    Supergott recept som båda jag o sambon älskade. Använde grillkrydda o det funkade toppen..Sen hade vi även majs o isbergssallad till.. Tack för receptet!

  • nE 21 maj 2009

    vart får man tag på gyroskrydda? Tänkte göra detta som frukost till tjejjen som ligger bakis :)

  • Disen 23 maj 2009

    Detta var verkligen gott. Vi hade kebebsås till istället. Jag fick inte tag på souvlakikrydda så jag gjorde din Grekiska Gyros blandning som var riktigt smarrig. Brödet var supergott. Det här kommer vi att äta fler gånger. Tack för receptet. Kram Disen.

  • voigthorn 22 december 2009

    Ser mycket trevligt ut! Detta är första ggn som jag ser att man gör ett bröd på rätt sätt. Alldrig att dom har vanliga pitabröd i grekland som dom snittar upp, nej dom steks i olja o rullas ihop precis som på din bild. Ska prova detta, definitivt.

  • dimmi 6 maj 2010

    en riktig gyros görs med grekisk yoggurt inte turkisk.......

  • jossewallin 29 juni 2010

    jag bara älskar detta receptet !!! har gjort det en massa gånger, även vännerna som fått äran att smaka tycker det är väldigt gott !!!! så tack så jätte mkt

  • emsi88 5 november 2010

    hej! ar det 25g av torrjast eller "blot". dom gor bara torr har i england sa vet ej om det ar samma matt? tack!! Emma

  • MammaModesty 21 september 2012

    TACK!!!! för ett mycket bra recept på gyros brödet.. (jag hade dock i bara 1/4 pkt jäst då jag inte gillar o ha mycket jäst i en deg.. hade i 1 tsk honung o lät det sen jäsa ca 40 min.. ) det var verkligen både superenkelt o gott o nästa gång jag gör detta tror jag att jag ska ha i 1 tsk torkad oregano för lite mer smak på brödet . av oss får du 5 stjärnor då det inte finns fler att ge.. =)) vi kommer göra detta många gånger o drömma oss till grekland (vi gjorde kycklinggyros o med pommesfrites, tomat, gurka, rödlök o tzatziki i och naturligt vis en kall Mythos att avnjuta till)

  • susanneromin 2 juli 2014

    Mycket gott! En klar femma! Tog dock tzatziki istället för ren yoghurt och skippade löken.

  • Lakrits 4 januari 2015

    Hej, Bara bilden får mig att börja dräggla som en bulldog! :) /Håkan

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.