Passar som tillbehör till det mesta. Baka ut till önskad form, limpa, baguette eller som här, jäst i korg. Goda även utan surdeg, ta då 50 g jäst i stället.
Instruktioner
- Assistenten rekommenderas.
- Lös upp jästen i vattnet, tillsätt vetesurdeg, rapsolja, honung och det mesta av mjölet. Spara saltet. Arbeta till en slät och kladdfri deg i 10 minuter, tillsätt salt och arbeta 5 minuter till. Täck över och jäs i rumstemperatur 1-1½ timme.
- Ta upp degen på mjölat underlag, knåda lätt och platta ut den lite med händerna. Knåda ner fyllningen, vik degen flera gånger. Dela den i 2 lika stora delar och forma till runda, släta bröd eller den form ni önskar. Bröden på bilden är jästa i korg.
- Jäs ca 1 timme utan att täcka över, det ger knaprigare skorpa om degen får "torka" lite.
- Spraya bröden med kallt vatten och strö över lite rosmarin som dekoration.
- Grädda i mitten av ugnen, 250º i 5 minuter. Lufta genom att öppna ugnsluckan för att släppa ut ånga och sänk värmen till 175º. Grädda ytterligare 35-40 minuter, lufta ett par gånger under tiden. Låt svalna utan bakduk.
- Väljer man att baka mindre bröd måste gräddningstiden justeras därefter.
Publicerat den
6 september 2011
Liknande recept
Skriv kommentar