Detta är ett bröd som är enkelt att baka. Degen innehåller inte mycket jäst och kräver därför lång jästid. Den långa jästiden gör brödet aromatiskt. Låt gärna degen stå framme i köket över natten.
Instruktioner
- Värm filmjölken till den blir fingervarm (37º), helst i en stor gryta. Ta grytan av spisen. Smula ner jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt salt, kryddor och det mesta av mjölet. Ställ grytan i diskhon och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl. Lägg på ett lock och låt degen jäsa inte alltför varmt 8-10 timmar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Forma till 4 släta limpor lika långa som långpannan är bred.
- Lägg limporna på tvären i den smorda eller bakpapperklädda långpannan. Pensla gärna med lite olja mellan limporna så går de lätt att sära. Skär några snitt med en vass kniv.
- Jäs bröden ca 1 timme under bakduk. Grädda dem i 175º varm ugn i den nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt limporna kallna invirade i bakdukar.
Publicerat den
12 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar