Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gäddtournedos

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

En ovanlig fiskrätt på gädda, en fisk som är undervärderad tycker jag! Gädda är lika med mycket ben tycker många, visst finns det ben men det finns även möjlighet att få bort mycket av dem. Använd en bra plattång eller en kraftig pincett så kan man faktiskt rycka bort de flesta benen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med fiskbuljongen. Koka fiskbenen och grönsakerna i vattnet ca 30 minuter, sila upp i ren gryta och koka ihop till hälften tillsammans med hälften av vinet. Lägg under tiden gäddfilén på ett skärbräde och skär diagonalt längs med fisken så att du får 10-12 centimeter stora skivor ca 1/2 centimeter tjocka. (det blir 4-6 st av två gäddfiléer). Salta och peppra, tänk på att ansjovisen kan vara salt. Rör ihop de hackade örterna med smöret och bred ut detta över de utskurna fiskskivorna, lägg en ansjovisfilé tvärs över, rulla ihop till en rulad. Dela nu rullarna på mitten så att du får dubbelt så många. Svep bacon runt om och fäst med tandpetare. Doppa ändarna av ruladerna i lite vetemjöl. Bryn fisken sakta i smör och olja, bryn även på ändarna, efterstek i ugn på 200 grader till en innertemperatur på 65-70 grader. När fisken är färdig tas den ut ur ugnen och hålls varm fram till serveringen.
  2. Sås: Om du använder buljong från tärning ta då 1 1/2 tärning till 5 dl vatten. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa utan att ta färg. Späd med fiskbuljong och grädde till lagom konsistens. Låt koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar, cayenne och tabasco samt lite mera vin om det skulle behövas.
  3. Servera med kokt pressad potatis och lätt kokta sockerärtor.

Kommentarer (1)

  • ullutt 13 april 2009

    Hej och tack för ett spännande gäggrecept. Vi äter väldigt mycket skärgårdsgädda från ostkusten. Oftast blir det långsambakade ugnsfiléer under en bädd av ägg, skorpmjöl, senap, vitlök, salt och citronpeppar. Bästa hälsningar Ulla

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.