Smakar som mormors limpor.
Instruktioner
- Skållningen:
Koka upp vattnet. Mät upp mjölet i en bunke. Häll vattnet kokhett över mjölet och blanda väl. Låt bunken stå övertäckt i rumstemperatur 10-12 timmar eller upp till 1 dygn.
- Deg 1:
Smula sönder jästen i bunke. Rör ut den med ljummet vatten (37°C). Tillsätt skållningen och rågmjölet. Arbeta ihop till en deg. Jäs degen övertäckt ca 1 tim.
- Deg 2:
Smält det fasta margarinet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart vattnet.
- Häll degspadet i deg 1. Tillsätt ev flytande margarin, salt, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs degen övertäckt ca 30 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 3 delar. Forma dem till släta längder. Limporna blir lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop. Lägg dem, med skarven ner, på tvären i en smord långpanna. Jäs under bakduk ca 40 min.
- Värm ugnen till 250°C. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175°C. Grädda ca 45 min. Låt limporna kallna på galler under bakduk.
Publicerat den
18 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ska baka dina fina limpor i morgon. Dem ser så goda ut!
De såg verkligen goda ut på bilden och därför bakade jag dem idag. De blev bra! Skållade mjölet innan läggdags igår och bakade sen på fm idag . Skivade bröden när de svalnat och frös in så det är lätt att ta upp några i taget! Kommer att göra dessa bröd fler gånger!
hej nu har jag bakat dessa limpor de ser bra ut men tog just ut dem ur ugnen så jag har inte smakat på dem ännu . Jag ger nog full poäng . tänker inte köpa bröd över vintern utan baka själv .Har själv en god surkaka som är mucket god . Alla barn tycker om den Den heter Monicas surkaka. Prova den. Hälsningar Berit.
Hm det var gott ,tog lite tid att baka men det var det värt.
Jättegott bröd! Enkelt att göra.
Kanongoda och smakrika limpor! Jag följde receptet men la till 1-2 tsk brödkryddor, vilket blev mkt bra. Jag använde ekologiskt rågmjöl och vetemjöl special från Saltå Kvarn, med gott resultat. Tack för ett bra recept, jag kommer definitivt baka dessa igen!!!
Goda limpor. Tack för ett bra recept, Från Trollmor.