Glass är en härlig efterrätt. Gammaldags vaniljglass är dessutom ett gott tillbehör till många desserter.
Instruktioner
- Lägg socker och vaniljstänger i en medelstor skål som tål värmen. Häll mjölken över. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att skålens botten befinner sig ovanför vattenytan. Rör mjölkblandningen till den börja sjuda.
- Ta bort mjöken från värmen. Tillsätt äggulorna. Tillsätt mjölken i omgångar under vispning, vispa väl.
- Ställ tillbaka skålen i vattenbadet och låt krämen tjockna under ständig omrörning på svag värme. Ta skålen från värmen och ställ den att svalna. Täck över med plastfolie, så att det inte bildas skinn på ytan. Rör ner grädden i den kalla krämen och låt skålen stå i kylskåpet minst 2 timmar.
- Lyft upp vaniljstängerna ur krämen och skrapa ur vaniljkornen, rör ner vaniljkornen i krämen igen och kasta stängerna. Kör blandningen i glassmaskin ca 30 minuter. Förvara glassen i fryen.
- Utan glassmaskin: Gör på samma sätt framt till punkt 4. Häll blandningen i en metall form och frys 2-3 timmar till glassen hunnit stelna vid kanterna. Ta ut formen ur frysen och skeda upp den halvfrysta glassen i en skål. Vispa med elvisp till en slät massa. Lägg tillbka glassen i formen och frys 3-4 timmar.
Publicerat den
7 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar