Det här är riktigt gott. Jag smakade det för första gången på ett värdshus i NV-Skåne för drygt tio år sedan och bad om receptet. Men det var hemligt sa de, så jag har fått "experimentera" lite och här är resultatet.
Instruktioner
- Rödlöksskyn (den börjar vi med):
Skala och skiva rödlök och vitlök tunt.
- Hetta upp matfett i en sauteuse (kastrull med sluttande sidor). Fräs löken i cirka en minut. Tillsätt vin, honung och kalvfond. Salta och peppra. Låt småputtra på svag värme under lock i cirka 1 timme.
- Fågeln och hasselbackspotatisen:
Ugnen på 175°C.
- Skala potatis. Skär tunna snitt i potatisen utan att skära igenom helt. Lägg på galler med ugnsplåt under. Lägg en klick smör på varje potatis och toppa med ströbröd. Salta lätt. Sätt i ugn i ca 45 minuter.
- Salta och peppra gåsbrösten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i brösten med fettsidan nedåt. Stek c:a 3 minuter på var sida.
- Stick in en stektermometer. Lägg över på ugnsgallret. Brösten är klara efter cirka 30 minuter vid innertemperatur 63°C.
- Kärna ur och skiva äpplena. Smält smör i en kastrull. Lägg ner äpplena. Vänd om försiktigt. Salta lätt.
- Servera med ett gott vin och en läcker sallad.
- Tips:
Använd en träslev när du skårar hasselbackpotatisen, så skär du garanterat inte igenom.
Publicerat den
11 januari 2011
Liknande recept
Skriv kommentar