Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ghee

 
Skriv ut

Skirat smör på indiskt vis.

Ingredienser

Instruktioner

Smält smöret långsamt i en kastrull på låg värme. När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan. Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart. När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten och ett lager skum lagt sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank. Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använder man en sil och ett kaffefilter. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och ha en vacker gyllengul färg. Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet där den säkert håller minst ett halvår. Den stelnar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.