Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ghorme zabsi

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 3-4 portioner
Skriv ut

En persisk köttgryta med torkade grönsaker som du köper i utländska mataffärer. Grönsakerna kallas zabsi och finns på burk eller torkat i pkt.

Ingredienser

Instruktioner

Skiva löken, stek den i olja tillsammans med köttet och kryddorna. Har du torkad zabsi så lägg det i blöt en stund, ca 1 näve, sen steker du det för sej nån minut, blandas sen i köttgrytan. zabsi på burk ska också stekas för sej i nån minut, sen blandas i köttgrytan. Stek allt ett tag, sen häller du i kidneybönorna(burk) och fyller på med vatten så det täcker allt. Låt koka på svag värme nån timme, tills det blivit liksom en svartaktig hinna överst, då är det klart.Brukar ta ca 3 timmar. Rör om emellanåt under kokningen och kanske fyll på med vatten om det behövs. Denna maträtt ska vara lite såsig, inte torr. Serveras med ris

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • nasimba 23 maj 2008

    Min favoritmaträtt.. Pinsamt och fråga mamma efter receptet igen när man är 23 liksom... Så tack.. Lägg gärna upp fler persiska recept. Alltid kul och imponera på familjen .. Ps. ditt recept va enkelt o dunder. Tack

  • Familjerecept 23 maj 2008

    Tack! Tur att du gillade den. Jag är en svensk som försöker laga utländsk mat så gott jag kan, och det har faktiskt blivit godkännt och fått + poäng av iranier, min Ghorme sabzi. Är du svensk? Ska lägga upp fler rätter när jag får lite tid.

  • sussieadriana 25 augusti 2010

    när ska limen in?

  • Familjerecept 27 augusti 2010

    Limen lägger jag i direkt när jag börjar koka köttet. Jag brukar sticka hål på dem med en gaffel för att få ut all smak. Inbillar mej iaf att det blir bättre då :-)

  • Chrispa76 10 juni 2011

    Hoppas alla testar detta. Godaste maträtten som finns! Men själv vill jag gärna dubbla både mängden lime och sabzi. I vår familj har vi alltid använt torkade Pinto bönor som läggs i vatten ett dygn innan. Annars är det ganska likt min egen variant. Prova slänga i en tärning hönsbuljong och en klyfta vitlök (pressad). Häll i rikligt med vatten (flera gånger) och låt det reducera till rätt mängd. Gryta (ej sås) Jag brukar göra en dubbelt så stor sats och det räcker i 3-4 dagar(3 mål om dagen) för en person. Till detta vill jag ha Naturell Yoghurt (1-2 paket totalt), Torshi (ättiksinlagda hackade grönsaker) och stora mängder persiskt bröd. Ja ris med naturligt vis. bara en annan variant, båda är jättegoda!

  • Chrispa76 10 juni 2011

    Glömde skriva att om någon provar pintobönor så vänta med köttet i 1-2 timmar innan du har i det så bönorna hinner bli riktigt mjuka utan att köttet kokar sönder. Koka bönorna på medelhög värme, steg 3 på klassisk spis. Limen kan man också vänta med så den inte kokar sönder om man inte vill det. Jag vill personligen ha sönderkokad lime då jag gärna äter upp dom med men det är en smaksak. Det brukar ta 3-4 timmar för mej totalt.

  • sahar24 11 oktober 2011

    vad är det för zabzi man lägge i om man inte vill ha burk och vill ta färska zabzi istelet vad är det då man ska ta vet du vad zabzin heter

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.