Kallt och varmt. Sockerkaka, bär och glass under ett täcke av fluffig maräng som fått färg i ugnen.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Smält smöret och rör ner mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.
- Maräng:
Separera äggvitorna från gulorna, utan att det kommer någon gula i äggvitorna.
- Blanda äggvita, socker och citronsaft i en torr och ren rostfri bunke.
- Vispa marängen kraftig för hand i vattenbad (över kokande vatten) tills den blir ca 65 grader varm.
Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
- Tag av marängen från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills den har svalnat.
- Fyllning:
Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.
- Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant eller i duralexglas.
- Mosa jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal från 2 limefrukter och saften av 1.
- Fördela bären över sockerkakan. Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären, det går också bra att skeda över glassen.
- Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene ca 4 minuter.
Publicerat den
15 augusti 2011
Liknande recept
Skriv kommentar