Glödhoppor är ett platt och ojäst bröd som gräddas i stekpanna. Ursprungligen gräddas brödet på glödbädd, därav dess namn. Degen består vanligtvis av rågmjöl eller vetemjöl, bikarbonat och sirap. Den går snabbt att slänga ihop och på ett litet kick har du både bakat och serverat rykande varma bröd till frukosten eller kvällsfikat. Glödhoppor är perfekta att ha med som utflyktsmat också. Varför inte prova att göra dem som på traditionellt vis, över öppen eld? Att baka glödhoppor med filmjölk i degen ger en extra god konsistens och smak. Förutom brödet finns en gotländsk specialitet som heter glödhoppor som är stekt, rimmat lamm med knaprig senapspanering. Utsökt tillsammans med rårörda lingon!
Blanda alla ingredienserna i en bunke. Ta upp och knåda på mjölat bakbord. Kavla ut degen tunt gärna med kruskavel (ca 5 mm) och ta ut runda kakor. Eller ta ut hjärtan, bilar eller andra passande...
Degen till glödhoppor bör man göra hemma och de kan också stekas i en vanlig stekpanna, men gräddas det på lagg eller lock utei skogen får du ett oslagbart och nygräddat bröd på plats. Blanda alla...
Blanda dinkelmjöl, salt och bakpulver i en bunke. Häll i olja och vatten och blanda tills degen är smidig. Dela degen i 8 små bollar och kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna kakor. Bred smör...
Blanda alla ingredienserna i en bunke. Ta upp och knåda på mjölat bakbord. Kavla ut degen tunt (ca 5 mm) och ta om ni vill ut kakor med ett mått. Nagga och grädda några åt gången i en torr, inte för...
Skala och hacka morötter och lök grovt. Koka köttet mjukt tillsammans med grönsakerna och kryddpepparn. Skär köttet i portionsbitar. Rör samman ägg och senap. Vänd köttet i blandningen. Blanda där...
Smält en klick smör i en kastrull. Vispa ihop ägg och grädde. Slå i de hoprörda äggen och rör med en träsked över svag värme tills äggröran är klar. Krydda. Fräs kantarellerna med smör i en...
Blanda ihop alla ingredienser, knåda väl. Kavla ut en "degklump" tillräckligt stor för din stekpanna. Kavla den väldigt tunn, tag gärna en kruskavel på slutet, eller nagga den med en gaffel. Stek...
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.