- Serverar: 10-12 portioner
- Tid: 45 minuter
Skriv ut
Kaka och maräng som bakas samtidigt. Denna tårta åker ALLTID med på midsommarafton, är ALLTID lika uppskattad. Ha med dig receptet i fickan för alla kommer att fråga efter det!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Separera äggen och lägg äggvitorna i en stor och gulorna i en liten skål.
- Gör marängen först, så slipper du diska visparna emellan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker under vispning och vispa 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
- Vispa rumstempererat smör (eller micra i 15 sekunder) och socker poröst. Tillsätt en gula i taget under vispning.
- Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det i smörsmeten. Tillsätt mjölken och blanda ner med slickepotten. Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna (ska vara tunt).
Bred över marängen och strö över mandeln.
- Grädda 25 minuter i nedre delen av ugnen.
- Gör fyllningen: Vispa grädden och blanda den med bär eller frukt.
- När kakan kallnat: Vänd den upp-och-ner på annan plåt med papper. (Lättast att lägga papper över kakan, sedan lägga plåten ovanpå och sedan vända). Dela på mitten (på bredden). Lägg på fyllningen och vänd över den andra delen med hjälp av papperet under den så mandeln kommer uppåt igen.
- Gör gärna 2 kakor. Förbered allt i sina skålar så går det jättefort att göra nästa. Gör du 2 bottnar så kan det vara bra med lite hjälp när den andra ska vändas över fyllningen.
- Ät och NJUT. Du kommer att få mycket beröm för denna supergoda tårta!! ALLA kommer att vilja ha detta recept!
Publicerat den
7 juni 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Denna tårtan är den absoluta favoriten. Jag har bakat den till dom flesta kalas, haft med den till jobbet och bjudit, min man har haft med den till jobbet och bjudit också. Och alla bara suckar av njutning, finns inte en smula kvar. Jag bakar alltid två tårtor, så den blir jättestor. Och den är lika god dagen efter, om det blir något över vill säga, för då slåss vi nästan om den.
Gjorde denna till midsommar. Kanon god! Gjorde som mammis med två bottnar. Mina bottnar blev lite tunna men det funka iallafall.
Kalas god, kommer göra denna tårta många gånger!!!
Jag gjorde den här tårtan till min son´s födelsedag och den vart omtyckt av alla, sonen tyckte den var jättegod. Kommer att göras flera kalas.
Kanongod och omtyckt av hela familjen. Tack för ett bra recept.
Kanon god och mycket uppskattad av släkten och vännerna. Kommer att göra denna fler gånger.. Mvh Lena
Så fruktansvärt livsfarligt god! :-) Kommer att göras flera gånger!!!
Verkligen jättegod och en riktig fullpoängare. Gick hem hos barnens kusin (1,5) år som smackade och mumsade och villa ha bit efter bit.
Suveränt god kaka. Kändes inte alls för maktig. Jag dekorerade den med färska jordgubbar. Till och med sonen åt, han gillar inte tårta och bullar annars!
Mums!!! Vilken jättegod kaka. Hela familjen älskade den. Kommer absolut att baka den fler gånger. Jättestort tack för det smarriga receptet.
vi har bakat denna typ av tårta i 20 år. och ALLA som smakat den har älskat den, men receptet får jag alltid söka efter när jag ska göra tårta, så perfekt att hitta det här.. tack för det
Jag brukar blanda den vispade grädden med tex passionfrukts mousse eller hallon mousse + frukt (t.ex päron, hallon eller jordgubbar). Då blir tårtan inte lika gräddig...
Jag bor för tillfället i USA och blev väldigt glad när jag hittade detta recept. Har letat ett tag... :) Jag bakade den här tårtan och ställde upp i en dessert-tävling på en fest på jobbet för ett par dagar sedan. Jag blandade den vispade grädden med jordgubbssylt och färska jordgubbar. Temat på festen var "rymden" så jag dekorerade den med röda härliga jordgubbar som bildade stjärntecknet "Karlavagnen/Stora Björn". Min tårta vann första pris i tävlingen och jag fick höra många kommentarer: "Wow", "Delicious", "Amazing", "What is this? Something Swedish? It is great!" osv. Tack för hjälpen! Jag rekommenderar verkligen alla att testa det här receptet. Supergott! :)
Den här tårtan är jättegod med fyllning av rivna syrliga äpplen, den blir inte så söt då. Jag tror jag ska göra den i morgon till kärleken som fyller år.
Den här tårtan är jättegod med fyllning av rivna syrliga äpplen, den blir inte så söt då. Jag tror jag ska göra den i morgon till kärleken som fyller år.
Den här tårtan är jättegod med fyllning av rivna syrliga äpplen, den blir inte så söt då. Jag tror jag ska göra den i morgon till kärleken som fyller år.
Kanon! det var denna tårta som jag skulle leta efter och så hittade jag den på en gång. Tack
Låter gott, printar ut och sparar till sommaren. Antar receptet kommer ursprungligen från pensionatet i Glömminge, eller?
Alltid lika god tårta. Jag gör den med 1 1/2 rivet äpple i grädden. hoppas det inte blir dubletter av mina kommentarer denna gång.
Lite bökig att göra, men ack så god.
Denna tårta var otroligt god.. räkte till många vänner. Men tårtan var tvungen att vara i ugnen i 2 timmar för att bli bra.
Tycker denna kaka är jättegod, när jag var yngre så åt jag den ofta men utan frukten, det är toppen att lägga till frukten. Familjens favorit är nog för tillfället persikosylt, men det blir nog färska persikor i sommar.
Hur kan ni få den så hög och fin? Min sjönk ihop direkt jag tog den ur ugnen. Svårt att veta hur bred och platt smeten ska vara på långpannan innan ugnen.. men antar att det är något man lär sig med tiden? Även om nu tårtan blev väääldigt tunn, så smakade den mycket bra :) Jag lade ett lager jordgubbssylt innan grädden och jordgubbarna. Tack för receptet! Ska försöka mig på den igen någon vacker dag..
Helt fantastiskt god! Tack för ett underbart recept!!
Till "thewhy": Du undrade hur man kan få tårtan hög och fin. Jag tror det är viktigt att man vispar äggvitorna tillräckligt länge samt att man inte tar ut tårtan ur ugnen för tidigt. Då finns det nog risk att den sjunker ihop snabbt. Bättre lycka nästa gång! :)
Gjorde denna tårtan i dag till midsommardagen! Verkligen super god ,har gjort pavlova tårta ett tag nu men tröttnat:( Därför var det kul med en annan tårta! Min sjönk oxå i hop efter ugnen ,vet ej varför? Tack för ett bra o enkelt recept i alla fall!!5 poängare Kram ninni
Bjöd på denna på min killes 30-årsfest och den var såååå uppskattad! Tack! :-)
Denna tårta är aldrig fel. Så fantastiskt god!
Hej jag åt denna på ett bröllop tyckte den va jätte god men dom hadde sakt att den hette margareta tårta men leta o leta så kom fram till din resept :-) Den såg ut nästan som denna jag åt på bröllopet men det va ett lager med kaka/maräng sen så va det grädde & jodgubbar över tårtan jag tror det va liknande men lite olika jag undrar om den skulle passa till dop? jag ska få barn i juli ska göra dop i agusti september tänkte jag tror du att det skulle passa till dop?
Mycket god tårta!! Lätt att göra även om den blev ganska platt. Men även mycket god att frysa ner å äta kall!!=)
Denna tårta har jag gjort i många år!!! Min sjunker inte, jag tror att det kan vara att jag bara vänder ner sockret i marängen INTE VISPAS! och breder ut på kakan, Dessutom är det flera som inte gillar grädde i min familj så jag gör marsan/ vaniljkräm istället, (ganska lös) som jag breder ut på tårtan tillsammans med bären eller frukten. Ett tips från mig!
Provbakade idag inför en blivande 40-personers fest. Suverän! Den kommer alla att gilla!
Den är jättegod, men flyter ut alldeles för mycket trots att jag inte bredde så tunt på plåten. Nästa gång ska jag ta en form med kanter så kanske den blir lite högre. Men trots detta är den som sagt var smaskig!
var okej, den gick åt snabbt men kändes som om det fattades något och enligt mig smakade den lite för mycket ägg... inte lika god som jag förväntat mig, men inte illa-smakande heller.
Mmmm.. alldeles underbar!! :) Andra gången jag gjorde den, blandade jag kvarg i grädden och lite socker. Enlit mig blev det t.o.m ännu godare då!
Denna tårta har min mor, och syster svägerska och jag bakat i många år,,har även vänner som bakar den,,Den går under olika namn tror jag Margaretatårta, Brittatårtan,, och Marietårtan,,,Kärt barn har många namn,,,Men god är den, svår att sluta äta, Och lättbakad är den oxå..
kan man frysa den?
Borde gå bra att frysa :)
Underbar, funkar även i Januari :)
Blev ganska platt, ska testa att inte bre ut den lika mycket nästa gång. Annars blev den fint gräddad och jag tyckte den blev fantastiskt god. Rekommenderar att använda hjortronsylt som fyllning tillsammans med grädden.
Hej Cina Jag har bakat Glömmingetårtan idag, den blev väldigt uppskattad. Alla som åt av den tyckte att den var jättegod.
dessa är riktigt goda, xd standard tårta då man fyller år då gör morssan altid en sådan ^^