Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Glömmingetårta Glömmingetårta Glömmingetårta Glömmingetårta
  • Serverar: 10-12 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Kaka och maräng som bakas samtidigt. Denna tårta åker ALLTID med på midsommarafton, är ALLTID lika uppskattad. Ha med dig receptet i fickan för alla kommer att fråga efter det!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Separera äggen och lägg äggvitorna i en stor och gulorna i en liten skål.
  3. Gör marängen först, så slipper du diska visparna emellan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker under vispning och vispa 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
  4. Vispa rumstempererat smör (eller micra i 15 sekunder) och socker poröst. Tillsätt en gula i taget under vispning.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner det i smörsmeten. Tillsätt mjölken och blanda ner med slickepotten. Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna (ska vara tunt). Bred över marängen och strö över mandeln.
  6. Grädda 25 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Gör fyllningen: Vispa grädden och blanda den med bär eller frukt.
  8. När kakan kallnat: Vänd den upp-och-ner på annan plåt med papper. (Lättast att lägga papper över kakan, sedan lägga plåten ovanpå och sedan vända). Dela på mitten (på bredden). Lägg på fyllningen och vänd över den andra delen med hjälp av papperet under den så mandeln kommer uppåt igen.
  9. Gör gärna 2 kakor. Förbered allt i sina skålar så går det jättefort att göra nästa. Gör du 2 bottnar så kan det vara bra med lite hjälp när den andra ska vändas över fyllningen.
  10. Ät och NJUT. Du kommer att få mycket beröm för denna supergoda tårta!! ALLA kommer att vilja ha detta recept!

Liknande recept

Kommentarer (42)

  • mammis 25 juni 2008

    Denna tårtan är den absoluta favoriten. Jag har bakat den till dom flesta kalas, haft med den till jobbet och bjudit, min man har haft med den till jobbet och bjudit också. Och alla bara suckar av njutning, finns inte en smula kvar. Jag bakar alltid två tårtor, så den blir jättestor. Och den är lika god dagen efter, om det blir något över vill säga, för då slåss vi nästan om den.

  • Kaneta 25 juni 2008

    Gjorde denna till midsommar. Kanon god! Gjorde som mammis med två bottnar. Mina bottnar blev lite tunna men det funka iallafall.

  • erikag 27 juni 2008

    Kalas god, kommer göra denna tårta många gånger!!!

  • carre007 1 juli 2008

    Jag gjorde den här tårtan till min son´s födelsedag och den vart omtyckt av alla, sonen tyckte den var jättegod. Kommer att göras flera kalas.

  • kossan 15 juli 2008

    Kanongod och omtyckt av hela familjen. Tack för ett bra recept.

  • Lena 28 juli 2008

    Kanon god och mycket uppskattad av släkten och vännerna. Kommer att göra denna fler gånger.. Mvh Lena

  • Agnii 15 augusti 2008

    Så fruktansvärt livsfarligt god! :-) Kommer att göras flera gånger!!!

  • Mawsan 16 augusti 2008

    Verkligen jättegod och en riktig fullpoängare. Gick hem hos barnens kusin (1,5) år som smackade och mumsade och villa ha bit efter bit.

  • ingegerdb 24 augusti 2008

    Suveränt god kaka. Kändes inte alls för maktig. Jag dekorerade den med färska jordgubbar. Till och med sonen åt, han gillar inte tårta och bullar annars!

  • freja71 30 augusti 2008

    Mums!!! Vilken jättegod kaka. Hela familjen älskade den. Kommer absolut att baka den fler gånger. Jättestort tack för det smarriga receptet.

  • miramamman 5 september 2008

    vi har bakat denna typ av tårta i 20 år. och ALLA som smakat den har älskat den, men receptet får jag alltid söka efter när jag ska göra tårta, så perfekt att hitta det här.. tack för det

  • Knarran 8 september 2008

    Jag brukar blanda den vispade grädden med tex passionfrukts mousse eller hallon mousse + frukt (t.ex päron, hallon eller jordgubbar). Då blir tårtan inte lika gräddig...

  • carro1977 4 oktober 2008

    Jag bor för tillfället i USA och blev väldigt glad när jag hittade detta recept. Har letat ett tag... :) Jag bakade den här tårtan och ställde upp i en dessert-tävling på en fest på jobbet för ett par dagar sedan. Jag blandade den vispade grädden med jordgubbssylt och färska jordgubbar. Temat på festen var "rymden" så jag dekorerade den med röda härliga jordgubbar som bildade stjärntecknet "Karlavagnen/Stora Björn". Min tårta vann första pris i tävlingen och jag fick höra många kommentarer: "Wow", "Delicious", "Amazing", "What is this? Something Swedish? It is great!" osv. Tack för hjälpen! Jag rekommenderar verkligen alla att testa det här receptet. Supergott! :)

  • miramamman 14 januari 2009

    Den här tårtan är jättegod med fyllning av rivna syrliga äpplen, den blir inte så söt då. Jag tror jag ska göra den i morgon till kärleken som fyller år.

  • miramamman 14 januari 2009

    Den här tårtan är jättegod med fyllning av rivna syrliga äpplen, den blir inte så söt då. Jag tror jag ska göra den i morgon till kärleken som fyller år.

  • miramamman 14 januari 2009

    Den här tårtan är jättegod med fyllning av rivna syrliga äpplen, den blir inte så söt då. Jag tror jag ska göra den i morgon till kärleken som fyller år.

  • mimma1954 16 januari 2009

    Kanon! det var denna tårta som jag skulle leta efter och så hittade jag den på en gång. Tack

  • LarsII 16 januari 2009

    Låter gott, printar ut och sparar till sommaren. Antar receptet kommer ursprungligen från pensionatet i Glömminge, eller?

  • miramamman 16 januari 2009

    Alltid lika god tårta. Jag gör den med 1 1/2 rivet äpple i grädden. hoppas det inte blir dubletter av mina kommentarer denna gång.

  • Tingeling13 15 februari 2009

    Lite bökig att göra, men ack så god.

  • _marris_ 28 mars 2009

    Denna tårta var otroligt god.. räkte till många vänner. Men tårtan var tvungen att vara i ugnen i 2 timmar för att bli bra.

  • delenn 28 mars 2009

    Tycker denna kaka är jättegod, när jag var yngre så åt jag den ofta men utan frukten, det är toppen att lägga till frukten. Familjens favorit är nog för tillfället persikosylt, men det blir nog färska persikor i sommar.

  • thewhy 12 juni 2009

    Hur kan ni få den så hög och fin? Min sjönk ihop direkt jag tog den ur ugnen. Svårt att veta hur bred och platt smeten ska vara på långpannan innan ugnen.. men antar att det är något man lär sig med tiden? Även om nu tårtan blev väääldigt tunn, så smakade den mycket bra :) Jag lade ett lager jordgubbssylt innan grädden och jordgubbarna. Tack för receptet! Ska försöka mig på den igen någon vacker dag..

  • meimon 14 juni 2009

    Helt fantastiskt god! Tack för ett underbart recept!!

  • carro1977 14 juni 2009

    Till "thewhy": Du undrade hur man kan få tårtan hög och fin. Jag tror det är viktigt att man vispar äggvitorna tillräckligt länge samt att man inte tar ut tårtan ur ugnen för tidigt. Då finns det nog risk att den sjunker ihop snabbt. Bättre lycka nästa gång! :)

  • Ninni84 20 juni 2009

    Gjorde denna tårtan i dag till midsommardagen! Verkligen super god ,har gjort pavlova tårta ett tag nu men tröttnat:( Därför var det kul med en annan tårta! Min sjönk oxå i hop efter ugnen ,vet ej varför? Tack för ett bra o enkelt recept i alla fall!!5 poängare Kram ninni

  • AsaDah 24 juli 2009

    Bjöd på denna på min killes 30-årsfest och den var såååå uppskattad! Tack! :-)

  • piapaulina 21 augusti 2009

    Denna tårta är aldrig fel. Så fantastiskt god!

  • libanesgudinnan 22 januari 2010

    Hej jag åt denna på ett bröllop tyckte den va jätte god men dom hadde sakt att den hette margareta tårta men leta o leta så kom fram till din resept :-) Den såg ut nästan som denna jag åt på bröllopet men det va ett lager med kaka/maräng sen så va det grädde & jodgubbar över tårtan jag tror det va liknande men lite olika jag undrar om den skulle passa till dop? jag ska få barn i juli ska göra dop i agusti september tänkte jag tror du att det skulle passa till dop?

  • qualitygirl 6 juli 2010

    Mycket god tårta!! Lätt att göra även om den blev ganska platt. Men även mycket god att frysa ner å äta kall!!=)

  • natti74 30 juli 2010

    Denna tårta har jag gjort i många år!!! Min sjunker inte, jag tror att det kan vara att jag bara vänder ner sockret i marängen INTE VISPAS! och breder ut på kakan, Dessutom är det flera som inte gillar grädde i min familj så jag gör marsan/ vaniljkräm istället, (ganska lös) som jag breder ut på tårtan tillsammans med bären eller frukten. Ett tips från mig!

  • evesve 31 juli 2010

    Provbakade idag inför en blivande 40-personers fest. Suverän! Den kommer alla att gilla!

  • pullan21 25 april 2011

    Den är jättegod, men flyter ut alldeles för mycket trots att jag inte bredde så tunt på plåten. Nästa gång ska jag ta en form med kanter så kanske den blir lite högre. Men trots detta är den som sagt var smaskig!

  • betweenthelines 25 juni 2011

    var okej, den gick åt snabbt men kändes som om det fattades något och enligt mig smakade den lite för mycket ägg... inte lika god som jag förväntat mig, men inte illa-smakande heller.

  • martina91 9 augusti 2011

    Mmmm.. alldeles underbar!! :) Andra gången jag gjorde den, blandade jag kvarg i grädden och lite socker. Enlit mig blev det t.o.m ännu godare då!

  • majsan606 2 september 2011

    Denna tårta har min mor, och syster svägerska och jag bakat i många år,,har även vänner som bakar den,,Den går under olika namn tror jag Margaretatårta, Brittatårtan,, och Marietårtan,,,Kärt barn har många namn,,,Men god är den, svår att sluta äta, Och lättbakad är den oxå..

  • fiaspel 5 september 2011

    kan man frysa den?

  • Cina78 10 oktober 2011

    Borde gå bra att frysa :)

  • tycons 22 januari 2012

    Underbar, funkar även i Januari :)

  • PethraD 8 februari 2012

    Blev ganska platt, ska testa att inte bre ut den lika mycket nästa gång. Annars blev den fint gräddad och jag tyckte den blev fantastiskt god. Rekommenderar att använda hjortronsylt som fyllning tillsammans med grädden.

  • intill 3 juni 2012

    Hej Cina Jag har bakat Glömmingetårtan idag, den blev väldigt uppskattad. Alla som åt av den tyckte att den var jättegod.

  • kebabsplitt 1 februari 2013

    dessa är riktigt goda, xd standard tårta då man fyller år då gör morssan altid en sådan ^^

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.