Tryffeltårta är en riktig festtårta.
Den håller sig ett par dagar i kyl och kan även frysas.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Finhacka hasselnötskärnorna till tårtbottnen, spara ca 1 ½ dl till garnering. Lägg hasselnötter, mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och fiberhusk i en skål. Blanda alltsammans väl.
- Smält matfettet och tillsätt det samt hett vatten. Vispa äggen och rör ner dem i smeten. Rör bara smeten tills den är väl blandat.
- Smörj en rund form, gärna med löstagbar botten, som är ca 24 cm i diameter. Beströ den med glutenfritt ströbröd, häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter.
Låt kakan stå kvar en stund i formen innan den lossas. Dela två bottnar när den kallnat.
Bred sylten över den ena bottnen och lägg samman tårtan.
- Bryt sönder chokladen och lägg den i en kastrull, tillsätt grädde och matfett. Smält alltsammans på svag värme under omrörning, fortsätt röra en stund efter det att kastrullen tagits från plattan.
- Bred ungefär hälften av tryffelkrämen ovanpå och runt kanten på tårtan medan krämen ännu är något rinnande. Låt resten av tryffelkrämen stå kallt i 15-30 minuter tills den är lagom tjock att spritsa.
Fyll krämen i en sprits eller plastpåse med en ganska smal och fin sprits.
Beströ tårtans kanter med hackade nötter.
- Låt tryffeltårtan stå i kylskåp ett par timmar före servering.
Publicerat den
20 april 2009
Liknande recept
Skriv kommentar