Receptet kommer från svärmor, tar lite tid men det är det värt, limporna blir himmelska.
Instruktioner
- Dag 1: Lägg mjöl och kryddor i en stor bunke/gryta, koka upp vattnet och slå över mjölet och rör runt. Sätt på lock och låt stå i 12-24 timmar.
- Dag 2: Smält smöret och häll i vattnet och värm till ca 50 grader, rör ut jästen i lite av blandningen. Blanda den skållade degen från dag 1 med blandningen i en bunke och rör även i jästblandningen. Tillsätt salt, ättiksprit och sirap och blanda alt till en jämn lös smet. Sätt ugnen på 175 grader.
- Arbeta sedan i rågmjölet, knåda därefter in vetemjölet till en fast och fin deg. Jäs degen övertäckt i 2 timmar. Tag upp och knåda lätt på mjölat bakbord. Dela i 2 delar och forma till limpor.
- Lägg limporna på smord plåt och nagga med en gaffel. Låt jäsa i 45 minuter. Pensla limporna med ljummet vatten och strö över lite mjöl. Grädda i ca 50 minuter.
- Låt limporna kallna övertäckta på galler, gärna ett dygn.
Publicerat den
11 oktober 2011
Liknande recept
Skriv kommentar