Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Goda förrätter som går att förbereda

Att starta middagen med en naggande god förrätt är ett måste till festmåltiden! Men när det vankas fest kan det vara bra att tänka på att den goda förrätten ska kunna gå att förbereda en stund innan gästerna kommer. En god förrätt som går att förbereda skulle exempelvis kunna vara soppa. Värm bara upp strax innan servering och toppa soppan med till exempel räkor och färska örter, så känns den lagad a la minute. En kall soppa är uppskattat på sommaren. Om du väljer en vegetarisk förrätt går det ofta bra att förbereda den, eftersom att grönsaker inte är riktigt lika känsliga som animaliska livsmedel. Varför inte servera en god västerbottensostpaj som skärs upp i aptitliga portionsstora bitar att lägga på gästernas tallrikar. Välj om du vill servera med lite löjrom, en klick gräddfil och lite hackad rödlök på toppen. Matklubben har en rad andra goda recept på vegetariska förrätter att ta del av!


Vispa grädden lätt fluffig. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda grädden med dill, fänkål, gravlax och citronskal. Smält gelatinbladen i en kastrull, tillsätt dem i en tunn stråle...

3

Dag 1 Förberedelser: Peppra filébitarna och bryn i smör i het panna till innertemperatur 45°C. Tag upp, låt rinna av och svalna – kyl den i frysen om det finns tid till det. Kontrollera att kronä...

6

Skär purjolöken i stora strimlor och smörkoka den i en kastrull, smaksätt med salt och peppar, ställ åt sidan. Koka upp champagnen och fiskbuljongtärningen till såsen, blanda i crème fraiche och sm...

30 min
4
2

Rulla ut smördegen och hyvla osten över hela degplattan, rulla ihop från kortsidan till en rulltårta.Hit kan man förbereda om man lindar in rullen i plastfolie.Skär rullen i 6-8 bitar och lägg "bullar...

15 min
6-8

Blanda ingredienserna till smöret i god tid så att det hinner stå i kylen och dra åt sig smakerna. Fräs schalottenlök i smör och tillsätt spenaten och låt svalna. Salta och peppra. Pensla degen med...


Det går att förbereda snittarna några timmar i förväg om man låter löjrom och crème fraiche rinna av under natten. Då blir konsistensen fastare och rinner inte av skockorna när faten står framme. Om l...

10

Blanda getost, färskost och honung till en röra. Fördela på brödskivorna och skär i trianglar. Rosta på 200 grader i 5-10 min eller till de fått färg. De är godast nygräddade men går att förbereda och...

15 min
8

Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Fräs purjolöken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, ingefära, vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 15 min. Koka nudlarna enligt anvisninge...

35 min
4

Riv moroten fint. Fräs den sen i margarinet i en stekgryta. Sikta över mjölet under omrörning så att det inte klumpar sig. Tillsätt buljongen och låt det koka sakta en stund. Lyft grytan åt sidan o...

10 min
4

Koka upp vattnet, tillsätt buljongtärningarna. Under tiden vattnet ska koka upp, skala och riv morötterna på den grövsta sidan. Lägg de rivna morötterna i vattnet och koka ca 5 min (tills morötterna...

15 min
4-6
5

Skär bort den nedre delen på sparrisarna. Föväll den vita sparrisen i lättsaltat vatten i ca. 15-20 minuter. Lägg i den gröna när det återstår ca 5 min av tiden för den vita. Prova med sticka! Ska...

25 min
4
3

Skär fläskfilén i skivor och stek den därefter lägges i en eldfast form. Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem, lägges över fläskfilén.Smält i en kastrull crème fraiche och ädelosten, krydda...

40 min
4
1

Skiva vitlöken fint. Skär tomaterna i grova bitar och blanda ihop dem med vitlök, vinäger, flingsalt och svartpeppar. Lägg tomatblandningen i de ungsfasta portionsformarna. Droppa på rapsolja samt...

30 min
4

Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Lägg all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet och häll det över salladen. Låt rinna av! Använd nu en rymlig plastbunke med tätslutande lock...

58

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Tillsätt ägget, margarin och varm mjölk lite i taget . Vispa med elvisp och smaka av...

1 h
2-3
49

Skölj kycklingen och torka av den. Dela kycklingen i portionsbitar. Om du använder kycklingfilé dela dessa i större bitar. Bryn bitarna gyllene runtom i lite matfett. Lägg över kycklingbitarna i en...

4
48

Blanda majonnäs och crème fraiche. Finhacka äpplen och lök. Tillsätt majsen, rör om smaksätt med salt och peppar. Smakar ännu bättre dagen efter. Bara ät och njut till grillat....

10 min
4-6
29

Smula jästen i en bunke. Häll på den kalla mjölken och oljan. Blanda tills jästen löser sig (jag använder en vanlig handvisp). Blanda ner fiberhusk, fibrex, boveteflingor, honung (jag brukar ta lit...

27

Smält ingredienserna till pajskalet i en kastrull. Rör ihop crèeme fraiche, ägg, vaniljsocker och socker. Tillsätt bären sist och häll ut i formen. Grädda tillsammans i 200 grader i ca 20 minuter...

27

Blanda ägget, löken, grädden, potatisen och kryddorna innan färsen tillsätts. Smeten skall vara rätt saftig (nästan svåra att rulla) annars späd på med mer grädde och smaka av så det är lagom med salt...

4
26

Ugn 175º. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och s...

23

Smält smöret. Häll i mjölken och värm upp till 37 grader (fingervarmt). Smula i jästen i en degbunke och lös upp med lite av vätskan, rör tills den är helt upplöst. Tillsätt resten av vätskan, salt,...

2 h
40
22

Koka burgurn eller riset. Skiva falukorven, dela varje skiva i fyra delar. Stek korven i smör. Stek även den tärnade baconen. Häll upp bulgur/ris i en ugnsfast form. Över detta läggs den stekta kor...

6
22

Baka degen precis som när du gör en vanlig bulldeg! Torrjäst: Blanda torrjästen med övriga torra ingredienser. Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till ca 40grader (lite över fingervarmt...

1 h 45 min
20
21

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.