Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Goda rågsiktskakor

(6 kommentarer)  
 • Serverar: 4 portioner
 • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Ett gott matbröd som man gjorde förr. Detta är ett recept som för tillfället är inne på sjunde generationen i vår familj. Beprövat alltså.

Ingredienser

Instruktioner

Mät upp mjöl och salt. Blanda Klicka i margarinet i små bitar. Häll i sirap och brödkryddor. Blanda igen. Smula i jästen. Blanda. Häll på degvätskan som skall vara lite drygt rumsvarm. Knåda för hand minst 15 minuter eller i hushållsmaskin ca 8 minuter. (Korta inte tiden för då hinner inte glutentrådarna bildas och brödet blir platt och smuligt.) Jäs 30 minuter under duk. Knåda degen ordentligt och dela i fyra lika stora delar. Rulla till runda bullar som sedan plattas ut till ca 2 cm tjocka kakor. Nagga med en gaffel och jäs ytterligare ca 30 minuter. Grädda ca 15 min 225 grader. Pensla med vatten direkt efter gräddningen och låt svalna under duk

Liknande recept

Kommentarer (6)

 • redd 7 juni 2009

  Var väldigt enkelt att göra med maskin, har gjort det två gånger och har blivit väldigt bra båda gångerna, luftigt men ändå tungt. Råkade göra bröden för tjocka andra gången men bortsett från att det vart tjockare bröd var det ingen skillnad. Kan även tilllägga att jag inte dricker mjölk men det fungerade lika bra med torrmjölk+vatten. Skall även ta och testa att byta ut smöret mot olja, mer lätthanterligt enligt min åsikt. Men tack för ett top recept som kommer bli en klassiker hemma hos mig.

 • puntella 10 juni 2009

  Vilken typ av kryddor är brödkryddor? Är det här ett ok GI bröd (med tanke pa ragen, fast sirap är kanske inte sa bra...)?

 • BrittenH 11 juni 2009

  Om brödet är ok som GI kan inte jag svara på. MEN.... Brödkryddor du kan använda är anis, fänkål, kummin, pommerans eller varför inte en blandning av ett par olika. Brödkryddor du köper färdigt i påse brukar vara en blandning av lika delar anis och fänkål.

 • gummsen 26 augusti 2009

  Tack för ett bra recept dom blev lyckade.

 • Madden 15 januari 2011

  Detta låter som en vanligt gott och lättbakat bröd. Detta ska jag prova snart.

 • Annette 16 november 2018

  Hej Britten ! Vi har också ett gott brödrecept som har bakas i många år till jul, det påminner om ditt med det är svagdricka som vätska i den. /,5 dl svagdricka, 675 gr rågsikt, 750 gr vetemjöl (tillsammans 1,4 kg) 5 pomeransskal, 2msk anis- fänkål, 75gr margarin, 60 gr jäst, 1 tsk salt gräddas i 200 grader 20-30 min penslas med sirapsvatten mot slutet . Det blir 4 stora limpor, en riktig klassiker inför julen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.