- Serverar: 24-28 portioner
- Tid: 1 timme 15 minuter
Skriv ut
Goda finska semlor med grynost, uppskattas av alla och dessutom är de nyttiga!
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Värm degspadet (dvs.mjölken) till fingervärme 37°C. Häll först i lite av degspadet i jästen och rör om tills jästen har upplösts. Häll sedan i resten av degspadet.
- Häll i oljan och tillsätt därefter saltet och grynosten.
- Blanda ner mjölet och arbeta till en smidig deg. Sätt i så mycket mjöl så degen släpper kanterna.
- Täck bunken med bakduk och låt jäsa i ca. 30min
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och älta den. Använd mera mjöl om det behövs. Degen ska vara så spänstig att den lossar från händerna.
- Forma till en längd och dela med degskrapan i 24-28 bitar. Rulla degbitarna till tex. runda semlor eller knutar.
- Lägg de färdig rullade semlorna på en bakpappers klädd plåt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca.30min
- Sätt ugnen på 250°C. Pensla de färdig jästa semlorna med mjölk eller vatten och strö över solrosfrön/havregryn.
- Grädda semlorna i mitten av ugnen 10-12 min tills de fått en fin färg.
Publicerat den
26 oktober 2012
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
närmare titt på semlorna!
* Klargjort att det handlar om finska semlor. * Lagat mellanrum mellan mäng och mått * Delat upp arbetsmomenten i stycken och skilj av styckena med en blankrad. semlemjöl, är ett vanlig mjöl som finns att köpa i vilken mat butik som helst.
Underbart goda blev dom, dom var också mina första semlor jag någonsin bakat. Och tack för ett bra och mycket välgjort recept, enkelt att följa och göra! :)