Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste förrätten

Att starta middagen med en naggande god förrätt får smaklökarna att göra kullerbyttor och aptiten att bara vilja ha mer! Vilken som är den godaste förrätten är omöjligt att avgöra, men många skulle nog vara överens om att det ska vara en lätt och fräsch anrättning. Förrätten får gärna vara kall, till skillnad mot varmrätten som också ordet vittnar om. Den godaste förrätten skulle kunna innehålla räkor, kanske en räkcocktail eller en ceviche kan vara på sin plats här? Eller varför inte tänka sig att den godaste förrätten är vegetarisk? Krispiga grönsaker, en smakrik ost eller en len soppa. Det finns många tänkbara riktigt goda vegetariska förrätter!


Tag formfranska 2-3 till varje bakelse. Skär ut runda delar med hjälp av ett glas. Bred krämen emellan och runt om och ovanpå. Detta görs kvällen innan. Serveringsdagen smulas ostbågar fint i en pås...

4
7

Koka upp vattnet, tillsätt buljongtärningarna. Under tiden vattnet ska koka upp, skala och riv morötterna på den grövsta sidan. Lägg de rivna morötterna i vattnet och koka ca 5 min (tills morötterna...

15 min
4-6
5

Stek svampen till allt vatten försvunnit, lägg i en klick smör och tillsätt även purjulöken som du har skivat och stek ett par minuter. Pudra över mjölet, salta och peppra och tillsätt buljongen och...

45 min
4-6
2

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen på längden i 4 halv centimeter tjocka skivor. Grilla omedelbart dessa i en grillpanna tills de fått "grillränder". Lägg aubergineskivorna på bakplåtspap...

30 min
4
1

Mosa de hårdkokta äggulorna och blanda med de finhackade ansjovisfileérna, löken, senapen och smöret. Tillsätt osten och rör allt till en smidig, mjuk massa. Kantskär brödskivorna och lägg samman 2...

3-6
1

Skär till blomkålen i lagom stora bitar, Ju mindre desto snabbare går kokningen. Hacka löken och lägg ner i kastrullen tillsammans med blomkålen. Häll vattnet över blomkålen och tillsätt buljongtärni...

45 min
4
1

Skala och hacka lök, ägg och äpple i små bitar. Skär även matjessillen i mindre bitar. Blanda crème fraiche, majonnäs och örterna. Tillsätt lite svartpeppar. Rör ner de hackade ingredienserna och rör...

20 min
6

Smält smöret och låt det svalna av medan ni rör ihop smeten. Blanda vetemjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Häll i mjölken och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt ägg och öl och vispa ih...

30 min
8-10

Kärna ur äpplet och skär det i tärningar. Dela, kärna ur och ta bort skalet på avokadon. Skär den i mindre bitar. Skala och hacka löken. Blanda samman alla ingredienser. Servera på rostat bröd o...

4

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg hälleflundrafiléerna i en ugnssäker form. Pudra över vitpeppar och ställ in mitt i ugnen. Ta ut när den är vit och fin, efter ca 30-35 minuter. Tvätta och lägg pot...

5

Smula brödet i en matberedare. Smält smöret och tillsätt det i matberedaren. Blanda. Tryck ut blandningen i en pajform och ställ kallt. Blanda allt till fyllningen och bred ut den i pajskalet....

30 min
4-6
22

Spara 16 räkor till garnering och hacka resten. Skala och mosa äggen. Blanda ägg, räkor, crème fraiche, pepparrot, gräslök, salt och peppar. Bred ut röran på tunnbrödet och rulla ihop från långsidan....

11

Putsa köttet och skär det i munsbitar, ett par centimeter i kubik. Hetta upp en stekpanna med lite av smöret i taget. Bryn köttbitarna i omgångar på dryg medelvärme till fin färg. Lägg över i en stekg...

1 h 30 min
4
10

Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i 1 ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör-&rapsolja. Stek i mitten av ugnen 15 min. Strö över osten och stek ytterligare...

6

Skala räkorna. Färdigskalade är blekare både i färg och smak än dem man skalar själv. Dela och gröp avokadoköttet ur skalen, så helt som möjligt. Klyfta avokadohalvorna och droppa på citronsaft....

4
5

OBS! 350 g räkor i lag är 1,5 burk med räkor. Tag ut rundlar med ett glas. Rör ihop creme fraiche, majonnäs och vispad grädde. Hacka löken smått och lägg ner i smeten. Tillsätt ketchup, kryddor,...

6
5

Skala räkorna och äggen. Finhacka äggen och grovhacka räkorna. Spara ev några räkor till garnering. Blanda ihop alla ingredienser utom stenbitsromen. Vänd ner romen försiktigt så att inte kornen gå...

4
5

Dela avacadon i två delar. Ta bort kärnan och lossa avacadon från dess skal. (var lite försiktig för skalet ska användas till uppläggning) Mosa avacadon så slät som möjligt med en gaffel i en bunke....

15 min
2-4
4

Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och häll i mjölken. Koka upp under kraftig omrörning tills degen släpper. Låt svalna en stund. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa kraftigt gärna med en elv...

10-15
4

Ugn 225 grader. Blanda alla ingredienser förutom tunnbrödet. Bred massan jämn över tunnbrödet. Rulla tunnbrödet med fyllningen inåt till fina rullar. Linda rullorna i plastfolie och ställ ka...

3

Vispa grädden lätt fluffig. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda grädden med dill, fänkål, gravlax och citronskal. Smält gelatinbladen i en kastrull, tillsätt dem i en tunn stråle...

3

"Riv" crabsticksen i matberedaren. Hacka purjolöken. Låt crabsticksen och räkorna rinna av på papper ett tag. Så mycket av vätskan som möjligt, ska bort. Blanda ihop alla ingredienserna. Låt stå o...

4-6
3

Gör en pajdeg av ovanstående ingredienser, gärna i matberedare. Rulla ut degen till en längd, dela i 14 bitar. Tryck ut i aluminiumformar. Blanda mjukost och ägg. Fördela i formarna. Skiva toma...

35 min
14
3

Sätt ugnen på 225° och skala räkorna. Det ska bli ca 125 g skalade. Vispa äggen lätt och blanda ner vetemjöl och salt. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet. Blanda sen ner grädden. Häll sme...

1 h
6
3

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.