Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste formbrödet

(7 kommentarer)  
Godaste formbrödet Godaste formbrödet
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Ett underbart formbröd!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm vattnet till 37°C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt de torra ingredienserna, bortsett från en knapp deciliter av vetemjölet som läggs åt sidan så länge.
  2. Bearbeta degen, gärna i maskin, tills den känns smidig. Om den klibbar, arbeta in lite vetemjöl i taget tills den slutar klibba.
  3. Smörj en brödform (1,5 liter) med lite matolja, var noga med att även smörja kanterna ända upp. Tryck ut degen jämnt i botten på formen, täck med bakduk och låt jäsa i 35-40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Snitta brödet med en vass kniv, pensla eller spraya med vatten och strö över lite solrosfrön.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, och ha gärna ugnens grillelement på under de sista fem minuterna för att få lite extra färg på brödet. Lossa formen och låt brödet svalna på galler under bakduk.
  6. TIPS!! Om man vill kontrollera att ett bröd är färdigt är det bara att knacka på undersidan; låter det ihåligt är det färdigt!

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Lindekull 10 september 2009

    Supergott bröd!!! Hade min mamma till att göra brödet och hon gjorde dubbel sats. Inte svårt alls att göra enligt henne, jag får väl prova själv nästa gång.

  • aliice 5 april 2010

    Väldigt gott! Enkelt, och dessutom inte några konstiga ingredienser... första försöket blev lite misslyckat, jag tror inte att jag bearbetade degen tillräckligt... men andra försöket: MUMS :)

  • maxxess 16 april 2010

    Allt nedan gäller dubbel sats! Bröd utan matfett blir lättare torra/smuliga, jag hade i 40g margarin. Bröd utan salt tappar ibland vissa smaker (precis som pasta och ris), jag hade i 2 tsk. Hade inte havregryn hemma så det fick bli vtetekli (gör brödet ännu saftigare jfr havregryn). Limporna blev helt OK, vill man ha färg så pensla med vispat ägg och grädda i botten av ugnen hellre än grill/övervärme/mitten på ugnen. Att knacka i botten på formbröd i formen är svårt... En teststicka i brödet är lättare :-)

  • Kerstin1963 30 september 2011

    Snart 50 och har nu bakat mitt livs första matbröd. Det blev detta recept Lite spetsat med mer havregryn och linfrö bara. Kanske gjorde fettet i linfröt att det inte smulade för det gör det inte. Har skivat det i frysen och tar fram det vi ska ha och rosta. Sparat detta recept som en superfavorit och dessutom min premiär. Hade allt utom brödkrydda och saltade lite istället. Två satser i en form = perfekt till brödrosten. Och jag penslade med vatten och strödde solrosfrön enl receptet. Samt satte på grill en stund Vackra supergoda bröd! TACK!!!

  • asamariah 15 april 2012

    Bakade detta idag nu på morgonen. Ett väldigt lättbakat bröd som blev perfekt trots att jag bytte ut hälften av vetemjölet mot finaste kärn eftersom specialen tog slut. Dock kommer jag att ha i 1 tsk salt nästa gång. Det saknades tycker jag.

  • mariabengtlars 17 april 2012

    Supergott bröd som var underbart att rosta. Fungerar fint att skiva och frysa in.

  • smoothieking 12 oktober 2012

    Har nyss gjort det här brödet, det står nu på galler och svalnar under bakduk. Lätt recept att följa, och det ser väldigt gott ut! Ska snart provsmaka :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.