Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste kålpuddingen

Kålpudding är en riktig husmansfavorit. Vem som lagar den godaste kålpuddingen är svårt att avgöra, men en som klarar uppgiften med bravur är kocken Leif Mannerström som har kålpudding som en av sina paradrätter. Hans hemlighet för att få den utsökt saftig är att behålla kålbladen hela i botten och på toppen för att hålla vätskan kvar i formen och låta alla smaker riktigt tränga in i varandra. Ett gott sätt att göra kålpudding är att blanda i sirap för att få en sötma i rätten. För den som vill laga en god kålpudding lchf får man däremot hoppa över sirapen, vilket såklart också går bra. Addera en smakfull kryddning istället. Den godaste såsen till kålpudding görs med fördel på stekskyn som bildas i formen. Den får gärna vara gjord på grädde som tillför naturlig sötma.


Sätt ugnen på 175 grader. Kok matriset och låt det svalna. Skär bort den grova stocken och ta bort de yttersta bladen från kålen. Skär kålen i tunna strimlor. Riv löken. Bryn den strimlade kåle...

6
14

Sätt ugnen på 200°C. Skär vitkålen i småbitar och stek den i smör och sirap tills den blir mjuk. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda den med 6 dl mjölk. Färsen skall vara ganska lös, för då bl...

4-6
13

Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålen i matberedare med grova skärskivan. Bryn kålen i omgångar i stekpanna. Strila i lite sirap på kålen när du bryner den för att få bättre färg. Blanda köt...

1 h 30 min
6-8
10

Sätt ugnen på 180 grader. Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap men se up...

4
6

Koka sönder linserna till en tjock gröt och koka riset som vanligt. Strimla vitkålen och koka upp i saltat vatten tills den har mjuknat (spara lite av kokvattnet till såsen). Hacka och fräs löken mjuk...

4
2

Blanda ströbröd och aromat med 1dl mjölk, och låt svälla. Sätt ugnen på 200 grader Bryn kålen gyllenbrun i matfettet, tillsätt sirap, och låt det sjuda tills kålen blivit mjuk (ca 10 min) Blanda u...

1 h
8-10

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort roten och skär ner huvudet i små tärningar. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap men se upp s...

45 min
4

Skär vitkålen i bitar, utom rotstocken. Lägg vitkålen i en ugnsform, häll över sirap och buljongtärningarna upplösta i lite vatten. Ställ in i ugnen i 30 minuter i 200 gr. Blanda ströbrödet med vatt...

2 h
8

Hacka löken och blanda med köttfärs, matlagningsgrädde, ägg, lök, keso, fond och peppar. Tryck ner köttfärsblandningen med sked i en eller två smord(a) form(ar). Stek den strimlade vitkålen så att...

1 h 15 min
4-6

Sätt ugnen på 225°. Skölj och strimla vitkålen. Skala och skiva löken. Förväll kål och lök i lättsaltat vatten i en kastrull på ganska svag värme 5-8 min. Häll av kokvattnet, och blanda ner sojan,...

4

Strimla kålen och hacka löken. Blanda ihop kål och lök. Ta hälften och lägg i botten på en smord form. Blanda sedan ihop köttfärsen med salt och peppar. Lägg detta på kål blandningen. Lägg sedan...

1 h 15 min
4-5

Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över...

20 min
4
5

Blanda ströbrödet med mjölken och låt svälla någon minut. Rör i färs och brunkål. Krydda med salt, vitpeppar och kryddpeppar efter smak. Häll upp i ugnsform. Grädda i mitten av ugnen 175 grade...

4-6
5

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka kålen i grova bitar. Bryn kålen lite i taget, till dess att den mjuknat och fått en gyllenbrun färg. Smaksätt med sirap, ättika, salt och peppar. Blanda ihop löken,...

4
3

Sätt ugnen på 180 grader. Skär bort roten på vitkålen och skär ner huvudet i småbitar Lägg i en klick smör i pannan och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar, tillsätt lite av sirapen. Lägg...

45 min
12
3

Ugnstemperatur 250º Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär kålen i små bitar. Koka den i lätt saltat vatten ca 5 min. Låt kålen rinna av. Bryn kålen, lite i taget, till dess att den...

4
2

Hacka och bryn kålen i smöret i en stor stekgryta. Rör under tiden ihop mjölken med skorpmjöl, potatismospulver, lök salt och peppar. Låt svälla en stund och tillsätt sedan färsen. Bryn färsen ihop me...

1 h
8
2

Sätt ugnen på 175 grader. Koka riset i vattnet i en kastrull med lock på svag värme i 10 minuter. Späd med mjölken och koka i ytterligare 15 minuter, till en lös gröt. Ta bort kålens yttersta blad...

1 h 30 min
4

Skär kålen i bitar och förväll i saltat vatten i några minuter. Låt kålen rinna av och stek den sen i smör tillsammans med skivad lök. När kålen börjar få färg tillsätt sirap, ättika och kryddorna...

4

Värm ugnen till 175-200°. Strimla eller skär kålen och fräs den tills den har fått lite färg. Koka sojaköttet mjukt och lägg över i en bunke. Fräs löken och blanda sedan tillsammans med sojakött, tin...

1 h 30 min
4

Ugn 175º. Strimla kålen fint och lägg den i en skål. Koka upp vatten och häll det över kålen. Låt kålen stå och mjukna en stund. Häll sedan bort vattnet och låt kålen rinna av väl. Koka upp 3 d...

4

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat i 10 minuter. Ta upp det och lossna fina blad. Skär bort den hårda mittnerven på varje blad och hacka de fint. Lägg de hela bladen åt sidan....

4-6

Kok riset och låt det svalna. Blanda köttfärs, grädde, ägg, ris, salt och peppar till en ganska fast färs. Ta bort rotstocken på kålen och strimla den i små bitar. Smörj en långpanna och lägg hälften...

1 h
4-6

Förväll kålen i buljong. Låt den rinna av, men spar spadet. Hacka löken grovt och bryn den tillsammans med kålen i matfett och ringla över lite sirap. Lägg ströbrödet i ca 2 dl kålspad i en bunke....

4
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.