Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste kålpuddingen

Kålpudding är en riktig husmansfavorit. Vem som lagar den godaste kålpuddingen är svårt att avgöra, men en som klarar uppgiften med bravur är kocken Leif Mannerström som har kålpudding som en av sina paradrätter. Hans hemlighet för att få den utsökt saftig är att behålla kålbladen hela i botten och på toppen för att hålla vätskan kvar i formen och låta alla smaker riktigt tränga in i varandra. Ett gott sätt att göra kålpudding är att blanda i sirap för att få en sötma i rätten. För den som vill laga en god kålpudding lchf får man däremot hoppa över sirapen, vilket såklart också går bra. Addera en smakfull kryddning istället. Den godaste såsen till kålpudding görs med fördel på stekskyn som bildas i formen. Den får gärna vara gjord på grädde som tillför naturlig sötma.


Sätt ugnen på 180 grader. Skär bort roten på vitkålen och skär ner huvudet i småbitar Lägg i en klick smör i pannan och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar, tillsätt lite av sirapen. Lägg...

45 min
12
3

Sätt ugnen på 175 grader. Kok matriset och låt det svalna. Skär bort den grova stocken och ta bort de yttersta bladen från kålen. Skär kålen i tunna strimlor. Riv löken. Bryn den strimlade kåle...

6
14

Sätt ugnen på 200°C. Skär vitkålen i småbitar och stek den i smör och sirap tills den blir mjuk. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda den med 6 dl mjölk. Färsen skall vara ganska lös, för då bl...

4-6
12

Ugnstemperatur 250º Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär kålen i små bitar. Koka den i lätt saltat vatten ca 5 min. Låt kålen rinna av. Bryn kålen, lite i taget, till dess att den...

4
2

Blanda ströbröd och aromat med 1dl mjölk, och låt svälla. Sätt ugnen på 200 grader Bryn kålen gyllenbrun i matfettet, tillsätt sirap, och låt det sjuda tills kålen blivit mjuk (ca 10 min) Blanda u...

1 h
8-10

Kok riset och låt det svalna. Blanda köttfärs, grädde, ägg, ris, salt och peppar till en ganska fast färs. Ta bort rotstocken på kålen och strimla den i små bitar. Smörj en långpanna och lägg hälften...

1 h
4-6

Skär kålen i bitar och förväll i saltat vatten i några minuter. Låt kålen rinna av och stek den sen i smör tillsammans med skivad lök. När kålen börjar få färg tillsätt sirap, ättika och kryddorna...

4

Hacka löken och blanda med köttfärs, matlagningsgrädde, ägg, lök, keso, fond och peppar. Tryck ner köttfärsblandningen med sked i en eller två smord(a) form(ar). Stek den strimlade vitkålen så att...

1 h 15 min
4-6

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat i 10 minuter. Ta upp det och lossna fina blad. Skär bort den hårda mittnerven på varje blad och hacka de fint. Lägg de hela bladen åt sidan....

4-6

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort roten på vitkålen och strimla resten grovt. Finhacka lök och vitlök och grovhacka aprikoserna. Hetta upp en stor stekgryta eller stekpanna med smör och olja...

4-6

Blanda samman vätskan med ströbröd, låt svälla ca 10 min. Lägg sedan i köttfärs och ägg och blanda ihop, krydda med salt och peppar. Hacka vitkålen i små bitar. Lägg ¾ av kålen i botten av lergryt...

1 h 45 min
4-6
3

Skär ut rotstocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten 10-15 minuter (den längre tiden för vitkål). Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort den hårda m...

6-8
5

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och strimla vitkålen. Skala och skiva löken. Förväll kål och lök i lättsaltat vatten i en kastrull på svag värme 5-8 min. Häll av kokvattnet. Blanda färsen med tom...

40 min
4
3

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort roten på kålen. Tärna ner kålen i ganska grova bitar. Koka kålen med 2-3 msk kalvfond, salt, vitpeppar och kryddpeppar. Koka till kålen är mjuk. Smaka av skyn...

5-6
3

Smörfräs vitkålen och i med sirapen. När den är klar, lägg den i en stor bunke. Tag i alla kryddor, lök och de rivna morötterna. Blanda ihop allt. Tag en hög stor ugnsform och lägg i all blandninge...

8-10
1

Bryn ca 1/4 strimlat kålhuvud och en hackad gul lök i rejält med smör. Bryn också 8 hg nötfärs. Krydda med salt, svart- och vitpeppar och blanda i en ugnsform. Pressa ihop lite och häll på 2 dl grädde...

1

Skär kålhuvudet i bitar och bryn i smör och sirap. Blanda sedan den brynta kålen med den färdiga risgrynsgröten. Tillsätt ägget, salt, peppar och ev. mer sirap. Känns smeten tjock tillsätt grädde...

6-8
1

Finhacka löken och strimla vitkålen fint. Blanda med köttfärsen. Salta, peppra och blanda i sirapen, ägget och vattnet. Smält en klick smör i panna, och häll i all köttfärs som en stor kaka. Platta...

4

800 g vitkål som skäres i fina strimlor och ev. bryns lite i matfett i en stekpanna. Blanda ströbröd (som jag utesluter) med 1 tsk salt, 2 kryddmått vitpeppar och ca 2 dl vatten, med ströbröd en dl e...

2 h
4

Bryn strimlad vitkål i omgångar, häll vid varje bryningsomgång över 1 msk sirap för fin yta. Blanda nötfärsen, 2 kokta kalla rivna potatisar, salt och svartpeppar. Späd i etapper med ca 5 dl mjölk...

4

Strimla kålen ganska smått. Koka riset med köttbuljong nästan klart i en stor gryta eller kastrull. Under tiden bryn köttfärsen tillsammans med löken, salta och peppra. Lägg kål över riset i omgång...

1 h 30 min

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort roten på vitkålen och strimla resten grovt. Finhacka lök och vitlök och grovhacka aprikoserna. Hetta upp en stor stekgryta eller stekpanna med smör och olja och...

4-6

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålen tunt, lägg i en kastrull och fräs i lite olja tills den börjar mjukna och bli glansig. Tillsätt tamari, sirap och vatten. Koka under lock i 1 timme. Smaka av me...

6

Hacka och fräs vitkålen mjuk i lite matolja. Ringla över sirapen. Hacka löken och fräs den tillsammans med curryn tills den är mjuk. Skala och grovriv äpplena. Tillsätt äpple, linser och matvete och...

45 min
4-5

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.