Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste kålpuddingen

Kålpudding är en riktig husmansfavorit. Vem som lagar den godaste kålpuddingen är svårt att avgöra, men en som klarar uppgiften med bravur är kocken Leif Mannerström som har kålpudding som en av sina paradrätter. Hans hemlighet för att få den utsökt saftig är att behålla kålbladen hela i botten och på toppen för att hålla vätskan kvar i formen och låta alla smaker riktigt tränga in i varandra. Ett gott sätt att göra kålpudding är att blanda i sirap för att få en sötma i rätten. För den som vill laga en god kålpudding lchf får man däremot hoppa över sirapen, vilket såklart också går bra. Addera en smakfull kryddning istället. Den godaste såsen till kålpudding görs med fördel på stekskyn som bildas i formen. Den får gärna vara gjord på grädde som tillför naturlig sötma.


Sätt ugnen på 175 grader. Koka risgrynen i kokosmjölken i ca 10 minuter. Häll bort överflödig vätska och låt risgrynen svalna något. Hacka vitkålshuvudet grovt och bryn i omgångar i rapsolja. När...

4

Finhacka löken och strimla vitkålen fint. Blanda med köttfärsen. Salta, peppra och blanda i sirapen, ägget och vattnet. Smält en klick smör i panna, och häll i all köttfärs som en stor kaka. Platta...

4

800 g vitkål som skäres i fina strimlor och ev. bryns lite i matfett i en stekpanna. Blanda ströbröd (som jag utesluter) med 1 tsk salt, 2 kryddmått vitpeppar och ca 2 dl vatten, med ströbröd en dl e...

2 h
4

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skölj och skär kålen i centimeterstora bitar. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs kål och purjo i flytande margarin. Blanda färsen med kalvfond,...

4

Skiva upp kålen i bitar och bryn dom tillsammans med lite socker i en stekpanna. Blanda mjölk, ströbröd, salt och peppar och köttfärsen i vid bunke. Blanda ner den brynta kålen och "hacka" ut...

4

Hacka löken och bryn i gjutjärnsgryta eller stekpanna. Stek köttfärsen tillsammans med löken. Det går bra att steka i omgångar om man inte har en tillräckligt stor stekpanna eller en gjutjärnsgryta....

1 h 30 min
4

Skär vitkålen i små bitar. Bryn vitkålen i stekpannan. Blanda under tiden ihop färsen, ägget, mjölk och potatisarna. Varva sedan kålen och färsen i lager på lager i grytan. När allt är klart häller ma...


Bryn strimlad vitkål i omgångar, häll vid varje bryningsomgång över 1 msk sirap för fin yta. Blanda nötfärsen, 2 kokta kalla rivna potatisar, salt och svartpeppar. Späd i etapper med ca 5 dl mjölk...

4

Skär bort stocken i kålhuvudet och skär kålen i små bitar. Bryn dem i omgångar och lägg över i en gryta. Rör ner sojan. Låt kålen småsteka under lock i cirka 5 minuter. Späd med vatten. Blanda färse...

4-5

Skär kålen i bitar och förväll den i vatten, ca 5 min. Lägg löksoppan i vatten och låt den stå en stund. Blanda den med köttfärsen, salt och peppar. Bryn kålen en stund och häll över sirapen. Lä...

10

Strimla vitkålen fint och fräs den i smör. Häll på vatten och sirap och låt puttra tills vattnet kokat in. Skala och hacka den gula löken och riv potatisen grovt. Blanda lökhacket och potatise...

4

Koka grötriset i mjölken och låt det svalna. Hacka äpplena och blanda med köttfärsen, äggen, sojan, honungen/sockret, kryddorna och det kokta grötriset till en smet. Sätt ugnen på 175 grader och...

8-12

Fräs strimlad kål med grovstrimlade morötteroch skivad lök i smör och olivolja. Rör om tills allt blir glansigt. Tillsätt buljong och låt puttra på svag värme, ca 20 min. Smaka av med soja, salt och p...

1 h 50 min
6

Skär kålen i bitar om ca 2x2 cm, fräs hälften i smör, salta och peppra. Efter ca 10 minuter häll på ½ dl sirap och fräs ca 5 minuter till. Viktigt att röra om hela tiden. Häll över kålen i en smord...

45 min
4

Strimla kålen ganska smått. Koka riset med köttbuljong nästan klart i en stor gryta eller kastrull. Under tiden bryn köttfärsen tillsammans med löken, salta och peppra. Lägg kål över riset i omgång...

1 h 30 min

Skölj riset och koka under lock i mjölken till en tjock gröt ca 20 min. Låt svalna. Skär kålen i bitar. Stek i smör ca 5 min under omrörning, ringla över sirap i slutet. Sätt ugnen på 150°. Blanda...

4

Sätt ugnen på 225 grader Skär kålen i bitar och koka den nästan mjuk i lättsaltat vatten, ca 8 minuter. Till färsen skärs moroten i små tärningar och bryns tillsammans med köttfärsen i en stekpanna....

4

Skölj och strimla vitkålshuvudet. Bryn vitkålen lite i taget i smör i en stekpanna, inte för varmt. Ringla över lite sirap och sluta när kålen börjar mjukna. Koka risgrynen mjuka i vattnet. Blanda...

1 h 15 min
4

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort roten på vitkålen och strimla resten grovt. Finhacka lök och vitlök och grovhacka aprikoserna. Hetta upp en stor stekgryta eller stekpanna med smör och olja och...

4-6

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort den hårda mittstocken på vitkålen och strimla resten fint. Bryn kålen i omgångar på hög värme i olja ca 5 minuter utan att det bränns. lägg i en bunke och smaksä...

4

1. Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Rör ner sirapen. Låt kallna. 2. Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färs och kål. 3. Lägg blandningen i en ugnssäker...

4

Hacka kålen och förväll den i lättsaltat vatten i ca 30 min. Blanda färsen med skorpmjöl, mjölk, salt och peppar. Smörj en eldfast form. Lägg hälften av kålen i formen. Bred över färsen och täc...

4

smula sönder brödet och blanda det med buljongen, låt det svälla i ca 10 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta färsen med kryddorna, äggen och brödsmeten. Rör tills allt är ordentligt blandat. Skär...

1 h 45 min
8

Strimla vitkålen och bryn den lätt i margarin. Rör ner sirapen. Låt kallna. Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färs och kålen. Lägg blandningen i ugnssäker...

50 min
12

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.