Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste Rostbrödet

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

I vår familj äter vi oftast riktigt grovt hembakat matbröd. Vana vid det vill vi också ha ett mer ”bitigt” rostbröd som ger lite motstånd även när det är rostat. Långa jästider lite pyssel och det blir ett fantastisk gott bröd. Jag skär brödet när det svalnat helt och fryser skivorna med remsor av lite smörpapper mellan. Så har vi alltid tillgång till några skivor när vi vill rosta. Detta bröd fungerar också mycket bra utan att rostas.

Ingredienser

Instruktioner

Blanda de första ingredienserna till en liten ”fördeg”. Låt stå övertäckt i kylen i 8 timmar eller över natt. Ta fram fördegen ur kylen och låt den stå i rumstemperatur en timme. Lös jästen i ljummet vatten. Blanda ner fördeg, surdeg, socker, linfrö, salt och det mesta av mjölet. Man får känna sig fram hur mycket mjöl man ska ha beroende på bland annat hur fast surdegen är och hur mjölet är. Degen ska vara fast men inte kladdig. Jäs under duk minst 1 timme. Tryck ut luften efter ca halva tiden och låt degen jäsa upp på nytt. Dela degen i 2 smorda 2-litersformar. Jäs ytterligare 1 timme eller lite mer under duk. Sätt på ugnen på 250 grader när 20 minuter återstår av jästiden. Sätt in formarna och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda nederst i ugnen 20-30 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.