Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gösfilé

Gös är en riktig aptitretare till fisk. Att servera gösfilé på middagsbjudningen låter ingen gäst gå hem varken hungrig eller besviken. Gös är en vit fisk som är mjäll och fin i köttet och smakar fantastiskt gott! Den går att tillaga på en mängd olika sätt – stekt, ugnsbakad, ångad eller i en soppa eller gryta – det är bara smaken som avgör hur just du väljer att tillaga din gösfilé. Och tillbehören förstås. En smörstekt gösfilé med kantareller smakar ljuvligt en sensommarkväll och känns oerhört lyxig trots sin enkelhet. Prova också att tillaga gösfilé i folie, fylld med smakrika örter. Ett foliepaket kan tillagas i ugnen, men prova gärna att göra det på någon av sommarens alla grillkvällar – det kommer att bli en garanterad succé!


Dela fileerna i bitar, ca 6cm långa. Krydda med salt och peppar och vänd i ströbröd. Dela svampen i kvartar och löken på mitten. Stek svamp och lök tills vätskan kokat in och löken är mjuk. Kryd...

4
6

Skölj filéerna, skär i breda bitar, som läggs i ett lager i en liten långpanna eller ugnssäker form. Salta filéerna. Skala citronen med en potatisskalare. Skär citronskalet i mycket tunna strimlor...

4
1

Bönbea: Rör ihop äggula, vinäger och senap i en skål. Tillsätt rapsoljan under vispning, lite i taget så det inte skär sig. Låt bönorna rinna av och skölj dem väl, mixa dem till en puré. Blanda ner...

30 min
4

Värm ugnen till 200 grader. Skala och dela lökarna. Lägg ned de delade lökarna i kokande vatten, ta upp och låt rinna av. Salta fiskfilén. Häll olivoljan i en ugnsfast form (ej aluminium) och lägg i f...

4

Börja med att koka riset. Blanda därefter i osten. Under tiden riset kokar så gör du såserna. Den röda: Koka upp juicen och smula i buljongtärningen. Smaksätt med vitlök, salt och tabasco. Av...

4

Smörj en ugnsfast form som rymmer filéerna och placera dem där i. Spritsa (eller lägg fint) potatismoset längs kanten på formen Blanda räkstuvningen med matlagningsgrädden, den hackade tomaten...

1 h
4

Krydda fisken med hälften av saltet och vänd i ströbröd. Stek i smör i en panna ca 2 min på varje sida. lägg i halverade tomater och dill i pannan. Krydda med resten av saltet. häll på grädden. Koka u...

4
9

Skala och finhacka schalottenlök + ev vitlök. Lägg åt sidan. Skala moroten och skär i smala strimlor. Skiva zucchinin och auberginen i tunna skivor eller halvmånar. Skala, flå och kärna ur tomaten....

4
1

Sätt ugnen på 200°C. Salta och peppra gösfiléerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Riv chokladen över fisken. Skär frukterna till salsan i mindre bitar. Blanda dem med resten av salsaingred...

4
1

Starta i ett vattenbad med äggulorna, det vita vinet, citronsaften, kryddorna, och vispa ihop. Tillsätt rumsvarmt smör i små portioner, vispa hårt, värm. När såsen tar sig, smaka av och tillsätt...

45 min
1

Ugn 200° Mixa grädde, basilika och pesto. Smaka av med salt och peppar. Lägg skivad zucchini i botten på en smord ugnsfast form. Täck med fiskfilé och örtgrädde. Grädda ca 20 minuter. Se...

4

Skär fisken i bitar. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek fisken med skinnsidan ner i 2 min. Salta. Vänd fisken och stek ytterligare 1 minut. Ta upp fisken och håll den varm. Skala och skiva rödlö...

2

Gösen; börja grilla på skinnsidan i 2 min, vänd och grilla ytterligare 1 minut på köttsidan. Salta och peppra. Rostad vitlöksyoghurt; sätt ugnen på 200°. Halvera vitlökarna, ringla över olja, rost...

4

Ugn 175º. Blanda pepparmix, stött rosépeppar, paprikapulver, salt och brun farin. Krydda gösfiléerna med pepparblandningen, och stek i panna tills de fått fin färg. Ställ filéerna i ugnen i ca...

4

Häll vatten i en traktörpanna och lägg i purjolöken som du skivat, Lägg i buljongtärningen så att den löses upp. Salta o peppra fisken. Lägg i den i pannan o låt den sjuda några min på varje sida.Lä...

20 min
2

Skaldjursfärs: Skär gösen- eller gäddfiléerna i bitar. Lägg dem och salt i en matberedare och mixa snabbt samman till en smulig färs. Tillsätt ägget och mixa 5 sekunder. Späd med grädde till en jämn...

40 min
8

Lägg gösfiléerna dubbelvikta i en smörad ugnsform och klicka på smör. Stek i 225 grader c:a 15 minuter. Fräs champinjonerna i lite smör tills vätskan försvunnit. Strö över mjöl och späd med grädden...

4
2

Skölj och torka fiskfiléerna. Längs med mittlinjen på filén sitter en rad med ben. Skär bort dem med två snitt som ett v, en så kallad byxning. Lägg ett bakplåtspapper på bänken, lägg ut baconskivo...

4
2

Du kan tillaga den här rätten med filéer av annan vit fisk, t.ex. torsk, kolja eller kummel. Servera med kokt pressad potatis, ris eller pasta samt en fräsch grönsallad. Smörj en ugnssäker form vä...

4
1

Lägg fisken på ett ugnsäkert fat. Salta och peppra. Lägg margarinklickar runt fisken och sätt in i ugnen i 225 grader tills margarinet har smält. Ta ut formen och häll på grädden, sätt in i ugnen...

25 min
4
1

Koka riset enl förpackningens anvisning. Koka ihop den finhackade schalottenlöken och vinet tills ca 1 dl av vätskan återstår. Tillsätt vatten, fiskfon och 2 dl grädde. Koka ihop i ytterligare 7-8...

6-8
1

Lägg ut 4 aluminiumfolieark ca 40x40 cm. Smörj varje ark. Fördela purjolöken, svampen, vitlöken och dillen i mitten på varje ark. Lägg filéerna ovanpå grönsakerna. Pressa citronsaft över. Salta...

45 min
4

Salta och krydda fileèrna på båda sidor! Vänd ryggsidan upp linda in en baconskiva i varje filè, fäst med tandpetare. Bryn filèerna i stekpanna tills dom är gyllenbruna runtom. Gärna i smör! Mixa...

30 min
4

Blanda sötmandel och hasselnötter och kör dem till "mjöl" i mixern. Inte alltför finfördelat, blir lite krispigare yta då. Salta & peppra nötblandningen. Använd det till att panera med. Gör sen...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.