Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gösfilé

Gös är en riktig aptitretare till fisk. Att servera gösfilé på middagsbjudningen låter ingen gäst gå hem varken hungrig eller besviken. Gös är en vit fisk som är mjäll och fin i köttet och smakar fantastiskt gott! Den går att tillaga på en mängd olika sätt – stekt, ugnsbakad, ångad eller i en soppa eller gryta – det är bara smaken som avgör hur just du väljer att tillaga din gösfilé. Och tillbehören förstås. En smörstekt gösfilé med kantareller smakar ljuvligt en sensommarkväll och känns oerhört lyxig trots sin enkelhet. Prova också att tillaga gösfilé i folie, fylld med smakrika örter. Ett foliepaket kan tillagas i ugnen, men prova gärna att göra det på någon av sommarens alla grillkvällar – det kommer att bli en garanterad succé!


Vänd gösfiléerna i vetemjöl, salta och peppra. Stek hastigt på båda sidor i ganska hög värme. Lägg filéerna i en ugnsfast form. Sås: Rensa och skölj chilin och paprikan, var noga att rensa bort fr...

30 min
4-5
1

Finhacka schalottenlöken, lägg i kastrull och tillsätt vitt vin. Låt vinet koka ihop tills bara ett par matskedar återstår. Tillsätt crème fraiche och riven parmesanost. Värm upp så att osten smält...

30 min
4

Pilgrimsmousselin: Sätt ugnen på 150 grader och sätt in en långpanna med hett vatten i nedre delen av ugnen. Vispa 2 dl av grädden och ställ den i kylen. Skär musslorna och fisken i mindre bitar. K...

6

Fisken: Skär filéerna i breda strimlor på snedden. Salta lätt. Rulla fisk hastigt i vetemjöl och skaka av överflödigt mjöl. Stek fisken i lite smör precis innan ni ska sätta er till bords, detta ä...

30 min
3-4

Krydda gösfiléerna och stek dem kort i smör. Lägg ut foliearken och lägg på gösen. Lägg på finhackad dill ,100 g smör och en halv pressad citron på varje filé. Vik folien så att det blir ett paket...

4

Sätt ugnen på 150 grader. Strö 2 dl av örtkryddorna i en ugnssäker form. Strö över salt och peppar. Lägg gösfiléerna på bädden och strö över resterande örtkryddor. Blanda citronrasp, senap, li...

4

Torka av gösfiléerna noga. Vispa upp ägget och tillsätt mjöl, salt och paprikapulver. Vänd fisken i äggsmeten. Smörj ett ugnssäkert fat och lägg filéerna på det. Stek i 175 grader, 20-30 minuter. S...

4

Salta och peppra lätt på fileerna och lägg dem tätt i smord form täck med ostskivor och häll på grädden. Baka i 225-250 grader ca 20 minuter strö över persiljan servera med bladspenat och kokt potati...

4

Skala och koka potatisen mjuk. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en smord ugnssäker form, häll på fiskfond, vatten och vin. Täck med aluminiumfolie. Ugnslaga i ca 15 minuter. Häll av spadet...

4

Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen. Riv av 4 bitar aluminiumfolie. Smörj folien med lite av smöret. Lägg en filé på varje foliebit. Strö över flingsalt, fördela resten av smöret ovanpå och...

4

Fräs löken i olja, tillsätt ris och ingefära och rör om 1 minut. Koka upp buljongen och tillsätt den, lite i taget under omrörning. Tillsätt kokosmjölken och fortsätt koka tills riset är kokt al d...

2

Värm ugnen till 225°C. Smörj ett ugnsfat. Lägg filéerna i ett lager. Salta o peppra lätt på fisken. Slå 2 msk vatten vid sidan av fisken på fatet. Fräs hackad vitlök i smör, lägg i smulorna av brö...

45 min
4

Sätt ugnen på 50 grader. Skär bort eventuellt skinn från fisken, strö över salt och socker. Strö över hackad dill och citronskal på skinnsidan på 2 filéer. Lägg de andra 2 ovanpå. Lägg på plastfol...

4

Skär bort den ofta torra basen på färsk sparris och sjud den i saltat vatten tills den är knappt mjuk. Koka upp vatten med salt till morötterna. Skala och grovstrimla dem. Sjud dem knappt mjuka i pu...

6

Lägg filéerna intill varandra på ett smort och ugnsfast fat. Salta och peppra fisken. Blanda ihop resten av ingredienserna till en smet och bred över filéerna så att det bildar ett täcke. Sätt i...

4-6

Skär fisken i mindre bitar, ungefär som grytbitar med 3 centimeters sida. Bryn fisken i lika delar smör och rapsolja i rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt rotsakerna, i det här fallet färdigtä...

4

Sätt ugnen på 200 grader. Avlägsna ALLA fiskben. Mixa fiskköttet i en processor med knivar. Det ska vara mycket finfördelat. Blanda köttet med äggulorna, en i taget. Späd med rumstempererad vispgr...

1 d 1 h
6

Lägg fisken i smord form salta och krydda. Häll på blandningen av skagenpanna och creme fraichen. In i ugnen 175-200 grader 20-30 minuter Servera med potatis och grönsaker. Om man vill kan man...

30 min

Börja med rödvinssåsen. Skala och skiva rödlök och vitlök. Bryn löken i lite smör någon minut. Tillsätt rödvin och kalvfond och lägg i timjankvistarna. Låt koka upp och puttra på svag värme tills...

4

Smält smöret i stekpanna (medelvärme), och panera filéerna i vetemjöl. Låt smöret smält moussera. Lägg i gösen och stek 4 till 5 minuter på varje sida. Fräs kantarellerna i smör och ånga upp soc...

30 min
4

Börja med att sätta på en stor kastrull att koka alla betor och rovor i. Salta vattnet rikligt. Koka grönsakerna tills de har lite kärna kvar. Skölj dem i kallt vatten och skala med händerna. Skalet l...

4

Kärna ur oliverna och hacka dem fint. Skölj persiljan, ta bort grova stjälkar och hacka persiljebladen fint. Låt kaprisen rinna av. Vispa ihop salt, peppar, rivet citronskal, citronsaft, dijonsenap...

4

Gösen: Smält smöret i stekpanna (medelvärme), och panera fileerna i vete mjöl Låt smöret smält moussera. Lägg i gösen och stek 4 till 5 minuter på varje sida. Fräs kantarellerna i mör och ånga u...

4

Tärna fiskfiléerna och salta dem. Sätt dem i en mixer och tilsätt ägget, grädden . Mixa ihop det hela till en jämn massa. Smula getosten och blanda den i smeten. Låt smeten stå kallt 1-2 h. Form...

1 h
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.