Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gotländskt färsköl - Gotlandsdricke

 
  • Serverar: 40-50 portioner
  • Tid: 2 timmar 48 minuter
Skriv ut

Beståndsdelarna är vatten uppkokt med enekvistar, malet kornmalt (kan vara hemrökt eller köpt bryggerimalt), humle, socker och jäst. Bästa sammansättningen av malt är att blanda köp- och hemmalt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vatten kokas upp i en stor gryta. I uppkoket lägges 2-3 enekvistar som sätter både färg och smak på det som nu kallas "ainlag".
  2. Ca 20 liter av "ainlagen" skall nu slås i en balja där det grovmalda maltet ligger. Maltet skall genomfuktas medelst omrörning och ligga och dra 1,5-2 timmar.
  3. När detta är gjort göres en bädd av enekvistar (utgör sil) i en öppen tunna som kallas "bunn". Det genomfuktade maltet ("mäsken") slås på enebädden.
  4. Nu kan ytterligare (så mycket det ryms) "ainlag" slås på "bunni" och som nu får stå och dra ytterligare minst en timme.
  5. På "bunni" skall en typ tappkran eller "hanick" sitta och där skall sedan den nu smaksatta "lännu" sakta rinna ner i ett kärl.
  6. När all (ca 50 liter, resterande 10 liter har sugits upp av malten) runnit igenom, skall den kylas ner till mellan 20 och 25 grader. Några liter av "lännu" skall emellertid sparas till att koka upp humlen i.
  7. När det är gjort tappas det på ett jäskärl som förr alltid var trätunnor, men som i dag mest är stora 40-eller 50-liters mjölkflaskor med påsatt tappkran.
  8. Nu tillsättes jästen och efter 10-12 timmar skall jäsningen vara igång och då skall drickan ställas källarsvalt. Jäskärlet får inte tätas helt, utan t ex flasklocket skall släppa ut lite luft annars kan det faktiskt explodera.
  9. Efter 3-4 dagar kan första avsmaket göras och efter ca en vecka är drickan dags att tas i bruk.
  10. Den blir nu bara bättre och bättre under 2-3 veckor, men då det är ett färsköl, försämras den därefter om det händelsevis finns något kvar... Den kan också eftersötas lite då och för att hållas vid liv.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.