Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gott hembakat knäckebröd

 
  • Serverar: 20 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Det här brödet är så gott att bryta i mindre bitar och lägga på någon god röra, gärna sillröror, och den passar så himla bra till kräftor och räkor. Tar lite tid att göra, men är inte svårt alls!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att lösa upp jästen i fingerljummet vatten, tillsätt salt, hjorthornssalt och rågmjöl.
  2. Arbeta sen degen antingen för hand eller med maskin till en ganska fast och hård deg. Dela den i ca 20 stycken jämnstora bitar.
  3. Kavla ut varje bit i rikligt med vetemjöl till runda kakor, använd gärna kruskavel men om du inte har det så nagga brödet med en gaffel. Ta ut ett hål i mitten med hjälp att ett litet glas eller ett kakmått. Försök få bort överflödigt mjöl, gärna med en mjuk borste, det bränns annars lätt vid i ugnen.
  4. Lägg bröden två och två på plåtar eller under bakduk tills de ska gräddas. Låt dom jäsa i 10 minuter.
  5. Grädda i ugnen i 225 grader ca 5-8 minuter, man får hålla lite koll så att dom inte bränns vid. Om man tycker att dom inte är tillräckligt hårda så kan man grädda en liten stund till.
  6. Jag brukar låta bröden ligga och svalna på galler en liten stund, sen tar jag en lång träslev som jag trär upp dom på, den försöker jag hänga upp någonstans (mellan två stolar till exempel...) så att bröden får hänga fritt och torka till ordentligt. För att hålla sig knapriga och hårda måste dom förvaras torrt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.