Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gott matbröd

(35 kommentarer)  
Skriv ut

Ett enkelt bröd att baka i form.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka havregrynen till gröt med vattnet ett par minuter. Tillsätt grahamsmjölet och ställ gröten åt sidan att svalna. Smörj två formar à 1 1/2 l.
  2. Skala och riv morötterna gärna i matberedaren. Ta bort rivskivan, montera kniven och mixa de rivna morötterna med russinen till finfördelat. Smula jästen i en bunke och häll 2 dl ljummet vatten, 37°, över den. Rör tills jästen löst sig och tillsätt då olja, salt, den ljumma gröten och vetemjölet.
  3. Arbeta degen 10 min för hand eller 5 minuter i maskin. Degen är ganska lös, dela den i två delar som formas till mjuka längder. Lägg dem i formarna. Släta till ytan, pudra med vetemjöl och låt jäsa ca 30 min under duk. Värm ugnen till 200° och grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 45 min. Ta ut formarna, stjälp upp bröden och låt dem kallna insvepta i handdukar innan de skärs upp.
  4. Tips Det finns en hel del pengar att tjäna på att baka matbröd själv, särskilt om man har matfriska ungdomar i familjen. Här receptet till ett hållbart och saftigt bröd med många goda smaker. Bröden kan frysas.

Liknande recept

Kommentarer (35)

  • mariasvensson 30 mars 2008

    Lättbakat bröd. Saftigt med en god frasig yta. Det kommer jag att baka igen.

  • larsgusten 5 september 2008

    Jag gjorde först en halv sats för jag hade bara en bakform. Det blev en katastrof! Jag köpte nya bakformar och gjorde hel sats. Blev ett mycket gott och luftigt bröd!

  • flabban 15 oktober 2008

    Jättegott och saftigt bröd. En klar favorit. Tack för ett bra recept.

  • mattrollet 22 oktober 2008

    Jag och min familj älskar detta goda och saftiga brödet!! Den har verkligen gjort en enorm succé här hemma, så det bakas ofta och flera satser på en dag. Ett stort tack för receptet!!

  • chokladcookie 30 oktober 2008

    Det här brödet var jättegott! Familjen slukade upp det på två dagar! Kommer nog att göra igen. Bytte ut lite av vetemjölet till grahamsmjöl. Det blev bra.

  • Kristinae 22 november 2008

    Jätte gott matbröd... Jag bakade det på fullkornsdinkel.. Mitt barnbarn på 16 månader vill bara ha detta bröd nu,

  • Verret19 14 december 2008

    Otroligt gott matbröd älskar att det är morötter i tillochmed min brorsa (som är väldigt kräsen) slukar i sig det.=0)

  • lazzzzz0 5 januari 2009

    Jag älskar morotsbröd. Tänk att få försöka baka det själv. Ska försöka återkomma med hur det går o smakar.

  • mariemartensson 10 mars 2009

    det här var kanongott!! det godaste bröd jag någonsin gjort :)

  • Marian 7 april 2009

    Jättegott morotsbröd, saftigt och smakrikt, barnbarnen gillade detta, och även vi vuxna ! Marian

  • Tutish 19 maj 2009

    Vi bakade detta supergoda bröd. Alla älskar det! Och så kan man ju hoppas att det är lite nyttigt också;)

  • vike 1 augusti 2009

    såå gott och saftigt...ska bli kul å se hur många man kan lura i russin och morötter. väldigt lättbakat!

  • stompan 27 augusti 2009

    Supergott saftigt bröd som jag bakat två gånger nu och det blir nog en tredje gång idag. Det är jätte lätt att göra. Första gången hade jag i russin men andra gången skippade jag dem. Lika gott vilket som =)

  • irrevirr 27 augusti 2009

    Min dotter har bakat detta bröd nu två gånger. Väldigt gott o saftigt.

  • elfv 11 september 2009

    Ett underbart gott o saftigtbröd det här har blivit en favorit hemma hos oss kommer att bakas ofta

  • romas 1 november 2009

    Jag passade på att baka detta matbröd nu när jag var ledig. Oj, hur gott som helst, luftigt och fint. Det hade en fin sötma utan socker eller sirap, tack vare russinen. Detta kommer jag absolut att baka igen.

  • SuHo 17 januari 2010

    Tack för ett jättebra recept - det här kommer jag att baka många gånger! Hela familjen gillade det. Och det var otroligt lättbakat! Jag gillar inte att diska matberedaren, så jag rev bara morötterna fint och grovhackade russinen.... En 5:a från oss!

  • linneacullen 5 februari 2010

    när ska man tillsätta russin och morötter? ;o

  • Pipa 4 mars 2010

    Lättlagat, saftigt, hålllbart och underbart gott bröd. Har blivit ett favoritbröd!

  • gilla-57 20 mars 2010

    Supergott och saftigt och dessutom lättbakat bröd, helt klart en favorit hos oss

  • Sussilo56 30 juli 2010

    Tack för ett saftigt och supergott morotsbröd! Det här kommer jag att göra många gånger! Jag passade på att göra dubbel sats för att också kunna frysa in några limpor. Frågan är om jag hinner göra det innan allt är uppätet...

  • Muppasen 27 september 2010

    Super gott bröd! Hade inga brödformar så använde istället sockerkaksformar men det gick den också.. Försvann väldigt snabbt.. :)

  • fisen07 19 oktober 2010

    underbart gott,gjort den innan,men tog bort russin denna gång pga.familjen inte ville ha det...en stark 5a från mig.

  • flammy 14 november 2010

    Riktigt bra lättfixat matbröd . Om jag vill göra dubbel sats och vill grädda fyra limpor samtidigt, blir det längre tid i ugnen då??

  • Klingan 20 mars 2011

    Supergott och saftigt! Skippade russinen dock.

  • sivan-besse 24 oktober 2011

    Vilket bröd! Här kommer ännu mera positiva ord om detta bröd. Så luftigt och saftigt. Det blev riktigt uppskattat. Detta kommer att bakas många gånger i framtiden. Tack!!

  • bublann 26 oktober 2011

    Jätte-gott bröd, bakade det som läxa i hemkunskapen, Bara postitiva kommentarer. 1 1/2 limpa åts upp på en kväll

  • juliasjostrom 24 januari 2012

    Gott och lätt matbröd som var saftigt och gott även dagen efter. :)

  • bragmor 9 februari 2012

    Stort tack för ett toppenrecept. Godaste och saftigaste matbrödet jag gjort på mycket länge. Bakar ny omgång nästa vecka till gäster som skall bjudas på trattkantarellsoppa. Tror att brödet kommer att passa jättebra till.

  • TabyHelena 28 februari 2012

    Tack för receptet! Jättegott bröd och enkelt att baka, jag hoppade över russinen dock. Det kanske skulle kunna fungera att bara skålla havregrynen i bunken för att slippa momentet med att koka gröt?

  • Ejjma 2 januari 2013

    Gjorde detta bröd nu precis. Jättelätt och jäste hur fint som helst. Såg fint ut i ugnen efter 20 min, sen när klockan ringde hade det sjunkit ihop! Stod att de skulle tas ut ur formen för att svalna, men då sjönk det ihop ännu mer!! Vad gör jag för fel??

  • kawil1 26 oktober 2013

    Jättegott bröd, till och med russin gick ner utan någon sa något! eftersom de var mixade kändes dom inte men gav fantastisk god smak till brödet.

  • Haw 14 november 2013

    Fantastiskt gott bröd. Kommer definitivt göra det igen. Saftigt och gott med härlig smak.

  • recepthimmel 10 oktober 2015

    Använde morotsjuice som degvätska, det gjorde brödet orange och gav antagligen brödet ännu mer morotssmak. Liksom Ejjma skrivit här nedanför sjönk brödet ihop när jag tog ut det efter 40 min, hmm... Trots detta kommer jag att baka brödet igen för det var så saftigt och gott!

  • Wildstar66 10 december 2015

    Mina brön sjönk ihop efter att dom kom in i ugnen något tips på vad man kan göra för att förhindra detta? tacksam för svar mvh Patrik

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.