Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gräddäppelkaka

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

God variant på alla pajer och kakor med äpplen. Den känns inte så söt, tack vare syrligheten i gräddfilen. Krämigheten i fyllningen är god. Har gjort den här gräddäppelkakan många gånger och fler blir det! Det är ett gammalt karelskt recept.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 - 200 grader
  2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och arbeta sedan snabbt i vetemjölet till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar botten och även upp på sidorna i formen.
  3. Blanda allt väl till fyllningen, häll den i formen. Skölj och kärna ur äpplena, skala dem om du vill. Skär dem i tunna skivor, ca 3 mm. Lägg skivorna på fyllningen. Strö på kanel efter smak.
  4. Grädda kakan i 175-200 grader ca 1 timme.
  5. Kakan är färdig när kanten börja lossna från formen. Låt kakan svalna i formen och lossa sen på kanten. Låt kakan stå kallt i kylskåp några timmar före servering.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • apa6906 11 februari 2009

    Hej klockargarden. Min mor gjorde en typ av äppelkaka med gräddfil när jag var yngre som jag älskade. Har letat efter receptet i evigheter utan resultat. Ditt recept liknar min mors och jag håller tummarna för att jag äntligen har hittat det........

  • gersgarden 20 oktober 2010

    Supergod :)

  • myl53 18 december 2010

    Lite olik andra äpplekakor jag gjort, men den var super.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.