Inget ont om färdigbakade tårtbottnar från butiken, men ibland kan det vara kul att göra egna, och då är det bra att ha ett pålitligt recept på luftiga och goda bottnar.
Lägg gärna ihop tårtan dagen före och låt den stå och bli saftig och god över natten.
Strax före serveringen dekorerar du den med vispgrädde och så mycket bär som du bara kan plocka.
Receptet kommer från boken Sockerkakor.
Instruktioner
- Tårtbotten:
Smörj kanten på en rund form med löstagbar kant, cirka 21 centimeter i diameter.
Klipp ut ett bakplåtspapper så att det passar till bottnen och lägg ner det.
- Smält smöret.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med elvisp.
Sikta mjölblandningen och vispa försiktigt ner i äggsmeten med en handvisp tillsammans med smöret.
- Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.
Kakan ska vara helt torr.
Låt svalna och lossa kakan ur formen.
- Fyllning:
Skär kakan i tre delar.
Lättast går det med en lång, tandad kniv.
Pensla bottnarna med den outspädda jordgubbssaften för att göra dem saftigare.
Hacka jordgubbarna till fyllningen eller mixa dem grovt med en mixerstav.
Vispa grädden fluffig.
- Lägg den ena bottnen på ett fat och bred på ett lager kesella vanilj.
Lägg nästa botten ovanpå och bred först på jordgubbsmoset och sedan ett lager grädde.
Lägg på sista bottnen och dekorera med grädde och färska bär.
Publicerat den
29 maj 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ett tips som jag gärna delar med mig: Jag brukar inte smörja kanterna när jag bakar tårtbotten. Om man inte smörjer dem, så går inte kakan upp och blir en "kulle".
Min kakbotten blev inte bra, och jag som brukar baka förstod inget. Tung som attan i mitten och fullständigt oätbar.. Vad kan ha hänt?