Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gräddtårta

(2 kommentarer)  
Skriv ut

Inget ont om färdigbakade tårtbottnar från butiken, men ibland kan det vara kul att göra egna, och då är det bra att ha ett pålitligt recept på luftiga och goda bottnar. Lägg gärna ihop tårtan dagen före och låt den stå och bli saftig och god över natten. Strax före serveringen dekorerar du den med vispgrädde och så mycket bär som du bara kan plocka. Receptet kommer från boken Sockerkakor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Smörj kanten på en rund form med löstagbar kant, cirka 21 centimeter i diameter. Klipp ut ett bakplåtspapper så att det passar till bottnen och lägg ner det.
  2. Smält smöret. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med elvisp. Sikta mjölblandningen och vispa försiktigt ner i äggsmeten med en handvisp tillsammans med smöret.
  3. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 35–40 minuter. Kakan ska vara helt torr. Låt svalna och lossa kakan ur formen.
  4. Fyllning: Skär kakan i tre delar. Lättast går det med en lång, tandad kniv. Pensla bottnarna med den outspädda jordgubbssaften för att göra dem saftigare. Hacka jordgubbarna till fyllningen eller mixa dem grovt med en mixerstav. Vispa grädden fluffig.
  5. Lägg den ena bottnen på ett fat och bred på ett lager kesella vanilj. Lägg nästa botten ovanpå och bred först på jordgubbsmoset och sedan ett lager grädde. Lägg på sista bottnen och dekorera med grädde och färska bär.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • mamago 29 maj 2009

    Ett tips som jag gärna delar med mig: Jag brukar inte smörja kanterna när jag bakar tårtbotten. Om man inte smörjer dem, så går inte kakan upp och blir en "kulle".

  • storbus 24 juni 2011

    Min kakbotten blev inte bra, och jag som brukar baka förstod inget. Tung som attan i mitten och fullständigt oätbar.. Vad kan ha hänt?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.