Blanda i lite russin och få ett ännu saftigare bröd.
Instruktioner
- Koka upp vattnet i en kastrull eller i vattenkokare. Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarmt, 37°C.
- Skala och riv morötterna fint på rivjärn eller matberedarens rivskiva.
- Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig. Tillsätt morötter, margarin eller olja, salt och vetemjölet. Arbeta ihop till en lös men smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
- Stjälp upp degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut den med mjölad hand. Nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i 24 rutor. Doppa bakskrapan emellanåt i vetemjöl så att inte degen klibbar fast. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 20-30 minuter. Låt brödet kallna på galler innan det bryts i rutor.
Publicerat den
11 februari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jättegott. Möjligen kan man behöva grädda lite längre? Mitt bröd blev lite degigt, men ändå supergott. Gick åt på en dag :)
Vilket UNDERBART bröd! Supergott! Behövs inget pålägg. Bäst med bara en klick smör. Och så himla lättlagar. Skönt att slippa knådningen och kladdet på bakbordet.
Suuupersmaskigt favoritbröd ! Gjorde det för andra gången idag! Hade bara 2 dl grahamsmjöl hemma så jag tog 3 dl grovt rågmjöl också! Penslade med uppvispad ägg innan gräddningen och smulade havregryn på 2 rader, solrosfrön på 2 och hela linfrön på de sista raderna! Tjusigt värre! Hade det i ugnen runt 30 minuter, blev lite degigt första gången.
Jättegott bröd. Jag hade i 1 dl krossade linfrön också. Smaskigt! :)
Heeeeelt underbart gott....... Jag tog bort halva mängden vetemjöl o bytte ut det till dinkelmjöl sen är det svårt att få tag i färskjäst där jag bor så det fick bli torrjäst.... Då vågade jag inte skålla grahamsmjölet men det funkade det med! Nu är det slut och min man bad mig att baka mer.... O det vill inte säga lite det :) haha
Tack för receptet, mcket gott bröd! Kommer att göras fler gånger.