En potatisgratäng som härstammar från Frankrike. Gratängen har fått sitt namn efter kronprinsar som bar titeln Dauphin.
Instruktioner
- Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
Spola av potatisskivorna med kallt vatten, torka av dem med hushållspapper och blanda dem i en skål med salt, peppar och den rivna muskotnöten.
- Vispa ihop äggen med grädden och mjölken, salta lätt.
- Smörj en stor, låg ugnssäker form eller en långpanna med de skalade och pressade vitlöksklyftorna och hälften av smöret.
- Värm ugnen till 200º.
Lägg de kryddade potatisskivorna som ett "tegeltak" i 3 lager i formen.
Droppa på lite äggmjölk och strö lite riven ost på varje lager. Strö tjockt med riveost på det sista lagret, häll över resten av äggmjölken och lägg på smöret i klickar.
- Grädda på mittfalsen i ugnen i 1 timme. Täck formen med aluminiumfolie efter 30 minuter.
Publicerat den
9 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar