Instruktioner
Skala 8 halvfasta potatisar och skiva ner i mindre bitar. Koka potatisskivorna mjuka i lättsaltat vatten. Mosa potatisen och tillsätt två äggulor, en matsked salt och några varv med pepparkvarnen. Låt moset svalna. Fyll en spritspåse med moset.
Skär bort foten på ett broccolihuvud och skär ut buketterna. Dela buketterna på mitten. Koka upp lättsalta vatten. Sjud broccolin några minuter. Ta upp och skölj broccolin i ett durkslag med kallt vatten.
Gör en vitsås till stuvningen. Smält 3 matskedar smör i en kastrull och vispa ner 2 matskedar vetemjöl. Mjöl och smör ska inte få färg. Vispa i 4 deciliter mjölk. Häll i mjölken lite i taget så vitsåsen hinner tjockna. Lägg i broccolin och rör om försiktigt. Ta kastrullen från värmen.
Skär bort skinnet på en laxfilé och skär ut 4 fina bitar på cirka 150 gram styck. Lägg laxbitarna på ett ugnssäkert fat. Krydda laxen med flingsalt och vitpeppar. Baka laxen i 150 grader i 10 minuter. Ta ut laxen och spritsa moset ovanpå laxbitarna. Riv 2 deciliter lagrad ost. Strö osten ovanpå moset. Ställ in lax och mos i ugnen på grill och höj värnen till 250 grader. Gratinera tills moset får fin färg. Servera med den stuvade broccolin och något gott att dricka. Glad påsk.
Jag som ar en fritidsfiskare i familje och har tillgång till färsk fisk., så måste jag absolut prova detta resept verkar vara ,helt underbata gott fisktanten.
Ska det verkligen vara 1 msk salt i moset? Har inte provat receptet än!
Gjorde detta i kväll och det var supergott, Jag tog ungefär endast 1 tsk salt och det räckte mer än nog. Jag fick ta lite mjölk och smör i moset också eftersom det blev väldigt torrt, men det blev i alla fall jättegott och stuvad broccoli var en ny bekantskap som blev väldigt omtyckt av alla.