Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gratinerad Nyårshummer

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 4 portioner
 • Tid: 3 timmar
Skriv ut

En återkommande förätt till nyårsmiddagen!

Ingredienser

Instruktioner

 1. Hummern ska vara upptinad före tillagningen. Det sker bäst genom att dagen innan läggs hummern i kylen.
 2. Dela humrarna med en kraftig kniv. Börja mitt uppe på skölden och skär framåt genom huvudet, vänd och skär bakåt genom stjärten som ska ligga rakt utmed skärbrädan. Se till att stjärt- och skölddelarna hänger ihop.
 3. Plocka bort den skalliknande magsäcken som sitter längst fram i varje halva. Ta ut allt hummerkött ur stjärten, lederna och klorna. Klorna går lättast att knäcka med en nötknäppare.
 4. Skär allt hummerkött i ca 1 cm stora bitar. Skölj och skär champinjonerna i lika stora bitar. Koka ihop champinjonerna med konjak tills all vätska kokat in. Låt hummerköttet "ånga" med under lock ett par minuter.
 5. Koka mornaysåsen. Fräs 1 msk smör med mjöl utan att det tar färg. Späd med grädden under uppkoking och vispa hela tiden. Koka i ca 5min. Tag av kastrullen från plattan och vispa i äggulorna, osten samt ev. 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.
 6. Lägg en strimma av såsen i botten av skalen, fördela hummerköttet och champinjonblandningen över. Häll över resterande sås och strö över osten.
 7. Sätt ugnen på 275 grader och gratinera ca 8-10 min tills de fått en vacker färg. Servera en skalhalva till varje person.

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • marsha73 31 december 2011

  Gjorde denna även förra året och det blev succé! Vid frågan om vad som önskades till förrätt detta år var svaret givet. Tusen tack för ett toppenrecept!

 • martina63 7 januari 2013

  Hej, tack för jätte fint recept på nyårshummer. Den gjorde succé på nyårsafton!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.