Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gratinerad polenta fylld med ost och spenat

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Spännande Italiensk rätt. Frasig polenta fylld med krämig ost och nyttig spenat. Servera som den är eller till något proteinrikt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ta en ugnsform ca 20x20 cm. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp 7½ dl vatten (eller motsvarande mängd enligt förpackningen) med salt i en kastrull. Rör ner polentagrynen lite i taget. Sänk värmen och koka sakta under ständig omrörning med en träslev, så lång tid som förpackningen anger. Färdigkokt polenta ska ha en konsistents som fluffig gröt.
  3. Rör ner persilja, parmesanost, olja och peppar i kastrullen. Blanda noga och häll hälften av polentan på den ena halvan av en smord ugnsplåt eller på ett annat plant smort underlag och den andra hälften av polentasmeten bredvid. De båda delarna ska vara ungefär lika stora som botten på den ugnsform som ska användas och ha en tjocklek på ca 1 cm. Låt polentan svalna och stelna.
  4. Lägg den upptinade spenaten i ett durkslag och låt den rinna av. Pressa på spenaten med en gaffel så att det mesta av vattnet rinner ur. Lägg 1 msk smör i en stekpanna och ställ på medelvärme. När smöret smält tillsätt spenaten och låt den smörångas under lock på låg värme i 3-5 minuter. Salta och peppra.
  5. Smörj ugnsformen och lägg den ena polentahalvan i botten på formen och pensla med lite olivolja. Strö över ½ dl riven parmesanost. Fördela tunna skivor av ost och spenat i ett jämnt lager på polentahalvan. Lyft försiktigt över den andra halvan och lägg den som ett lock ovanpå och häll sedan över det smälta smöret (25g). Låt polentan stå i ugnen i 10 minuter.
  6. Blanda ströbrödet med 1 dl riven parmesanost. Vispa upp äggen med mjölk, 2 msk parmesanost, salt och peppar. Häll äggblandningen över polentan och strö över parmesan- och ströblandningen. Ställ in i ugnen ca 5 minuter eller tills äggsmeten stelnat.
  7. Sätt sedan polentan under grill ca 2 minuter för att få en gyllenbrun färg. Skär polentan i bitar och servera den tillsammans med en sallad gjord på blandade salladssorter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.