Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grekisk pyttipanna

Nära nog alla nationaliteter har sin variant på den klassiska pyttipannan. Och det är ju inte så konstigt eftersom att pyttipanna är en typisk resträtt – man blandar helt enkelt i det som blivit över i kyl och skafferi från tidigare middagar. Ekonomiskt och miljövänligt på samma gång! Nästa gång familjen blir sugen på denna rätt, varför inte göra en grekisk pyttipanna med fläskfilé? Den här rätten passar ypperligt när det ska bjudas på middag som ska mätta många munnar. Men se till att börja i tid, köttet marineras med fördel över natten för att riktigt dra åt sig alla smaker. Prova sedan att servera din pyttipanna med fetaost för att riktig lyfta fram de grekiska smakerna i rätten!


Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar ( mest praktiskt tycker jag). Skär köttet i bitar. Fläskfilé i skivor och kycklingfilé i större grytbitar. Lägg i köttet oc...

7 h
4-5
25

Blanda marinaden och lägg i de skivade filéerna, ca 1 cm tjocka skivor.Låt stå ett dygn. Skär sen potatisen i klyftor och förkoka i 3 minuter i kastrull. Lägg skivorna i en smord långpanna.Ovanpå...

8-10
4

Blanda marinaden till fläskfilén. Skär flén i ca 1cm skivor. Blanda och låt stå kallt i 1 dygn. Klyfta potatisen, förgrädda i ca 20 min i ugn (innan du lägger på allat annat). Fyll långpannan, k...

4-8
3

Marinera köttet och strimla och stek det sedan. Smörj en ugnsform/plåt. En påse klyftpotatis läggs i botten och den stekta fläskfilén läggs ovanpå. Lägg över två strimlade paprikor (valfria färger)...

5-7
2

Gör såsen först: Blanda creme fraiche, majonnäs, 2-3 vitlöksklyftor, socker, italiensk salladskrydda och citronsaft i en bunke. Skär köttet i strimlor och bryn i stekpanna. Krydda med kalvfond oc...

6

Blanda marinaden i en skål eller kastrull och lägg i lammsteken. Marinera i kylen några timmar eller över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Dela vitlöksklyftorna i bitar, skär skåror i lammsteken o...

3-4
13

Rör ut jästen med olja, salt och vatten. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop degen som får jäsa i ca 30 minuter. Blanda de pressade vitlöksklyftorna i yoghurten och salta och peppra. Låt stå och dr...

4-5
12

Tvätta potatisen utan att skala den. Skär i klyftor och bred ut i en långpanna. Häll över citronsaften. Krydda. Häll vattnet runt potatisen så att inte kryddorna sköljs bort. Vattnet verkar skrämmande...

6-8
9

1. Olja långpannan. 2. Täck långpannan med ett lager deg och pensla på olja. 3. Upprepa två gånger. 4. Krama den tinade spenaten,så att överflödig vätska minimeras. 5. Täck degen med spenaten. Sal...

1 h
6-8
6

Lägg allt du skär på skärbrädan i högar eller i små skålar. Skala och skär gurkan i kuber, gör likadant med tomaterna och skiva löken i tunna strimlor. Skär fetaosten i kuber Varva gurka, tomat,...

4-6
5

Skär köttet i lagom stora bitar och lägg de i lergrytan. Rensa och skär paprikorna i bitar, lägg de i grytan. Skala morötterna, likaså lökarna skär de i skivor. Ta i allt i grytan, samt de skalade...

4
4

Strimla köttet och lägg det i marinaden, låt det dra ca 6 timmar. Skala och klyfta potatisen,lägg i en långpanna. Sätt in i ugn på 225 grader ca 10 min. Lägg köttet samt strimlad paprika,tomat,rö...

30 min
4
3

Stek den grovt hackade löken och de strimlade kycklingfiléerna i smör i en gryta och krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt matlagningsgrädden, den tärnade squashen, köttbuljongtärningen, sojan oc...

4
2

I en kastrull bryn grytbitarna i olivoljan, riv den gula löken och ta i den.Ta nu i buljongtärningen, kryddpepparkornen, tomatpurén, vattnet, persiljan,sockret samt krydda med salt och peppar. Låt all...

2

Riv gurkan, krama ur gurksaften. Ta youghurten i en skål, lägg i gurkan. Pressa i vitlöken och krydda med lite svartpeppar samt ringla i lite olivolja. Blanda i hop alltsammans. Låt dra ca 30 minut...

6
2

Värm vattnet till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt salt, olja, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop...

2

Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten i en kastrull eller mikrovågsugn till fingervärme, 37º. Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sej. Tillsätt resten av yoghurten, oli...

2
1

Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form (ca 20×25 cm) med ½ msk smör. Lägg torskfilé i formen och krydda med ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar och oregano. Smula över fetaost och häll över...

45 min
4
1

Dela filéerna i stora bitar blanda med salt peppar oregano olja stek dem ca 15-20 min Koka pastan. Skär alla grönsaker i stora bitar(utom körsbärs tomater som är bättre hela) Skär osten i stora bit...

20 min
8
1

Bryn kycklingfileérna i smör i en stekpanna. Salta och peppra, fräs pressad vitlök i smör.Tillsätt buljong och mosad fetaost (inte allt) oregano och soja. Rör ut mjölet i crème fraichen och rör ner i...

30 min
4
1

Ugn 175º. Smörj och bröa en rund kakform. Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Rör socker och smör mjukt, tillsätt äggulorna en i sänder. Smält chokladen över knappt sjudande vattenbad. Låt den sv...

12
1

Blanda samtliga grönsaker och bönorna och smaka av med salt, peppar,olivolja och vinäger. Avsluta med att lägga på fetaosten, skuren i små tärningar eller smulad och ringla över lite extra olivolja....

4
1

Smält margarinet i en stor tjockbottnad gryta och bryn kycklingbitarna lätt i 5-10 minuter, vänd dem då och då. Tillsätt salt och svartpeppar, kanel, kryddpeppar och rör om ordentligt. Tillsätt lök...

6-8
1

Värm vattnet i en kastrull eller i mikron till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke.Tillsätt surdegen, rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Hacka de gröna o...

40 min
1

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.