Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gretas bärtårta med vaniljfromage

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Vacker sommartårta med len vaniljfromage och hemgjord hallonsylt mellan bottnarna. Receptet skickades in till ICA-Kurirens tårttävling av Gunilla Ohlsson i Vingåker. Ur ICA-Kuriren nr 29-30/12.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker mycket poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ned i äggblandningen. Rör om och häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Stjälp upp och låt kallna. Diska formen.
  3. Fromage: Blötlägg gelatinbladen. Låt äggulor, socker och mjölk (används vaniljstång ska den snittas upp, vaniljkornen skrapas ur och läggas i tillsammans med stången) sjuda till en kräm i en kastrull under omrörning. Ta upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladen och rör ned dem i den varma krämen. Låt kallna. Vispa grädde och vaniljsocker och rör ihop krämen och grädden.
  4. Hallonsylt: Blanda hallon och vatten i en kastrull och låt koka 2 minuter. Tillsätt syltsocker och låt koka ytterligare 2 minuter. Låt svalna.
  5. Dela kakan i två bottnar. Bred sylt på båda bottnarnas snittyta. Spara 1/3 av sylten till garnering. Lägg den undre botten i formen med snittytan uppåt.
  6. Fördela fromagen på den under botten och lägg på den övre botten med snittytan mot fromagen. Kyl tårtan minst 4 timmar. Den kan också frysas innan den dekoreras, men tänk då på att ta fram den i god tid för att tina. Bred resten av sylten på tårtan och dekorera med bär.
  7. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda vatten och saft i en liten kastrull. Ta upp bladen ur vattnet och lägg dem i kastrullen. Hetta bara upp så mycket att gelatinet smälter. Låt kallna så att geléet börjar tjockna. Skeda gelé över den dekorerade tårtan och låt den stå i kylskåp ca 40 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.