Vacker sommartårta med len vaniljfromage och hemgjord hallonsylt mellan bottnarna. Receptet skickades in till ICA-Kurirens tårttävling av Gunilla Ohlsson i Vingåker. Ur ICA-Kuriren nr 29-30/12.
Instruktioner
- Bottnar:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker mycket poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ned i äggblandningen. Rör om och häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Stjälp upp och låt kallna. Diska formen.
- Fromage:
Blötlägg gelatinbladen. Låt äggulor, socker och mjölk (används vaniljstång ska den snittas upp, vaniljkornen skrapas ur och läggas i tillsammans med stången) sjuda till en kräm i en kastrull under omrörning. Ta upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladen och rör ned dem i den varma krämen. Låt kallna. Vispa grädde och vaniljsocker och rör ihop krämen och grädden.
- Hallonsylt:
Blanda hallon och vatten i en kastrull och låt koka 2 minuter. Tillsätt syltsocker och låt koka ytterligare 2 minuter. Låt svalna.
- Dela kakan i två bottnar. Bred sylt på båda bottnarnas snittyta. Spara 1/3 av sylten till garnering. Lägg den undre botten i formen med snittytan uppåt.
- Fördela fromagen på den under botten och lägg på den övre botten med snittytan mot fromagen. Kyl tårtan minst 4 timmar. Den kan också frysas innan den dekoreras, men tänk då på att ta fram den i god tid för att tina. Bred resten av sylten på tårtan och dekorera med bär.
- Gelé:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda vatten och saft i en liten kastrull. Ta upp bladen ur vattnet och lägg dem i kastrullen. Hetta bara upp så mycket att gelatinet smälter. Låt kallna så att geléet börjar tjockna. Skeda gelé över den dekorerade tårtan och låt den stå i kylskåp ca 40 minuter.
Publicerat den
12 juli 2012
Liknande recept
Skriv kommentar