Du som inte redan har provat att laga den här italienska majsgröten måste prova nu. Polenta är gott till rätter med mustiga tomatsåser och grönsaker.
Instruktioner
- Skär auberginen i tärningar. Salta och lägg dem i ett durkslag cirka 30 minuter. Blanda runt och pressa ut vattnet med jämna mellanrum.
- Koka upp vatten och fond. Häll långsamt i polentagrynen under ständig omrörning.
- Sänk värmen och sjud polentagröten fem-tio minuter. Fortsätt att röra, gröten bränner lätt fast i bottnen. Koktiden kan variera beroende på om grynen är behandlade eller ej.
- Polentan ska kännas som en tjock mannagrynsgröt när den är färdig och det blir den ganska snabbt. Dra grytan från värmen och blanda ner vitlök och ost. Salta och peppra.
- Olja en form, ca 20x30 cm, och häll i polentan. Låt svalna och stelna. Skär grötkakan i ca 1½ cm tjocka bitar. Pensla med olivolja och stek i grilljärn eller vanligt stekjärn.
- Skölj bladsellerin och dela först på längden och sedan i småbitar. Skala och hacka löken och stek lätt i lite olivolja. Tärna tomaterna och tillsätt dem och tomatpurén till löken. Låt koka cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner bladselleri, oliver, kapris och pinjenötter.
- Blanda ner vinäger och socker. Låt såsen koka på svag värme cirka 20 minuter. Stek auberginerna ljusbruna i olivolja i små portioner. Lägg auberginebitarna i grönsaksblandningen. Låt svalna och strö sedan över hackad basilika.
Publicerat den
12 november 2011
Liknande recept
Skriv kommentar