Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grillad ryggbiff

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Med ingefärsrostade rotfrukter, paprikacoulies och kaffesky

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela paprikan längs med på hälften, lägg på en plåt och strö över lite olivolja, salt och peppar. Skala alla rotfrukter, och skär i grova bitar ca 2*2 cm.
  2. Variera gärna formerna i stavar, kuber och trekanter, då ser blandningen trevligare ut. Brygg kaffet. Putsa bort fett och hinnor från ryggbiffen, stycka den i lika stora bitar, låt biffen behålla tjockleken, så försök att inte banka ut den. Sätt ugnen på grill och 250 grader.
  3. Tillagning Ställ in paprikan i ugnen under grillen och grilla paprikan i ca. 5 minuter eller tills ytan ser lite bränd ut.
  4. Blanda rotsakerna på en stor ugnsplåt med krossade vitlöksklyftor, olivolja, 1 tsk hackad timjan, salt och peppar samt den syltade ingefäran. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör om efter halva tiden.
  5. Rotsakerna skall få en brynt färg och ha lite tuggmotstånd kvar. Sänk då till 150 grader och låt stå i ugnen med luckan öppen.
  6. Ställ grillpannan på plattan med högsta möjliga värme. När grillpanna har uppnått den höga temperaturen, lägg i den styckade biffen i grillpannan, rör inte på den förrän efter ungefär 15-30 sekunder, vrid biffen 90 grader och grilla lika länge.
  7. Vänd nu på biffen och gör likadant på den andra sidan. Om du är osäker, grilla en biff i taget. Lägg biffen på en plåt bredvid.
  8. Fräs tomatpurén i 1 tsk olivolja tills den nästan fastnar i botten utan att bli svart. Tillsätt kaffe, soja, kalvfond, kanelstång och vatten (endast när det är en espresso), låt detta puttra ihop tills ca 1,5-2 dl återstår och smaka av med lite Canderel.
  9. Blanda under tiden 1 msk majsmjöl och 2 msk kallt vatten och rör om. Tillsätt detta tills såsen är lagom tjock. Dra av skalet av paprikan och mixa i blender till en jämn konsistens. Salt och peppra.
  10. När rotsakerna har fått rätt färg och konsistens, ställ in biffarna i 10-15 min. (Obs! kontrollera att ugnen har en temperatur på 150 grader).
  11. Upplägg Lägg rotsakerna högst upp på tallriken. Skär biffen diagonalt i två bitar, så att man ser snittytan. Lägg dem mot varandra och ringla såsen runt om köttet. Gör ett ägg av paprikacollien och placera bredvid köttet. Garnera med en timjankvist.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.