Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grillspett - Chicken-Satay – 12 personer

 
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

I Thailand, Malaysia och Singapore hittar man det – Satay, små grillspett som serveras med en stark jordnötssås. Eftersom jordnötter har mycket bra näringsvärde så blir detta en nyttig men mycket god annorlunda rätt. Eftersom vi ska undvika socker så kommer vi att få en lite annorlunda konsistens (i originalrecepten används ju som regel jordnötssmör – som bl.a. innehåller socker)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att lägga 50 trägrillspett i vatten.
  2. Pressa vitlöken och fräs tillsammans med stevia (kan köpas på www.stevia.se - varning det är 300 ggr sötare än socker, men därför krävs extremt lite) och hälften av koriandern i några matskedar olja i en STOR stekpanna (mins 28 cm). När allt börjar få lite färg skall du tillsätta löken och resten av koriandern samt cayennepepper, salt och vitpeppar. Låt det hela stå på låg värme medan du kör nötterna i matberedare (vilket – om du inte har en industrimatberedare – måste ske i omgångar). Kör nötterna länge på högsta hastigheten i matberedaren så att de blir så finfördelade som möjligt. Tillsätt dem sedan i pannan. Håll i en deciliter olivolja i taget och rör runte – det skall inte koka, bara sjuda ytterst försiktigt. Fortsätt tills du har fått i alla nötterna. Rör om ofta. När du fått upp temperaturen är det dags att provsmaka. Häll på olivolja tills du tycker att du fått den rätta konsistensen (skall varken vara tjock eller lättrinnande). Ställ åt sidan
  3. Skär Kycklingfilén i centimetertjocka remsor och trä upp på grillspetten. Pensla med lite olivolja och grilla på kol eller gasolgrill. Ett tips är att ha en stor kastrull att lägga de färdiga spetten i allteftersom du grillar dem klara (det tar en stund, men det är det värt). Servera med den heta jordnötssåsen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.