Instruktioner
Hacka lök och vitlök. Hacka morot och potatis i småbitar.
Ta en stor gryta och smält smör i olja på botten. Fräs det hackade utan att det tar färg.
Blomkål och broccoli delas, stocken skär du i mindre bitar, medan buketterna kan gå i som de är, dela de riktigt stora.
I med det, häll på vattnet, i med buljongtärningar och persiljan. Koka upp och låt koka i 15 minuter.
Smaka av med kryddor och pressad citron.
Beroende på hur "tuggig" du vill ha soppan så låter du antingen buketterna vara kvar, man kan mosa grönsakerna lite med en potatisstöt. Eller så tar du undan några fina buketter och mixar sen soppan direkt i kastrullen. Red av med grädde eller crème fraiche efter smak och till den konsistens du föredrar. Jag vill ha några deciliter grädde till den här mängden.
Om du inte mixar soppan får du ta upp persiljestjälkarna, det är för trådigt för att vara gott.
Vill du ha lite mer härlig grön färg kan du ha i någon deciliter gröna ärtor. Ger inte mycket smak men fin färg.
Servera med nybakat bröd och en god ost. Gärna lite sambal oelek till för den som vill ha starkare.
Idag utan blomkål, bara broccoli, lök, morot buljong och 1/3 chilifrukt, det blev härligt lagom hetta.