Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grönsaksbuljong

(5 kommentarer)  
Skriv ut

Den här buljongen innehåller inga tillsatser utan bara enkla och naturliga ingredienser. Detta till skillnad från de i affärerna köpta buljongtärningarna. Vill man göra köttbuljong i stället så inhandlar man köttben, märgben och kanske lite kalvben och lägger dem på plåten med grönsaker och tomatpuré ovanpå. Den buljongen blir bara bättre och bättre ju längre den får småputtra. Det går också bra att göra köttglace av den buljongen, det är bara att reducera ner tills den tjocknat.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skär allt i mindre bitar.
  2. Lägg det på en ugnsplåt tillsammans med peppar och lagerblad och klicka över tomatpurén.
  3. Sätt in i 200° varm ugn och rosta i ca 15 minuter.
  4. Ta ut och pudra över vetemjölet, rosta ytterligare 15 minuter eller tills mjölet börjar att få lite färg.
  5. Ta ut ur ugnen och häll allt i en stor gryta, häll på vatten så att det gott och väl täcker.
  6. Koka upp och sänk värmen så att det bara sjuder, låt puttra i 30 minuter.
  7. Smaka av buljongen, om allt i grytan är mjukt och börjar bli lite mosigt är buljongen klar, sjud annars ytterligare en stund. Sila från grönsakerna.
  8. Koka ihop ytterligare om man vill ha kraftigare grönsakssmak. Smaka eventuellt av med salt.
  9. Låt kallna.
  10. Häll upp i iskubspåsar och frys in, det är då lätt att ta fram och använda den mängd man behöver

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • canonlars 8 juni 2009

    Tack för receptet det skall bli kiul att testa .

  • maithab 11 juli 2009

    Hur mycket blir det ungefär? Ska den sen späs med vatten? Hur mycket?

  • imposant 3 oktober 2009

    Jättebra idé med iskubspåsarna! Jag har försökt komma på ett bra sätt att portionsförpacka och det här var ju kanon! tack!

  • dewe 7 mars 2010

    Gör en nu, första kvarten klar. Kul att nya Type 301 steel kniven fick jobba lite. Ispåsar är bra att förvara i, men tänk på att inte hälla i för varm fond bara, tror inte dessa påsar klarar det så bra.

  • MartinJson 26 oktober 2011

    Gjorde receptet med kött och märgben. Fantastiskt gott blev det. Ska nu göra en ren grönsaksbuljong också. Mums!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.