Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grötbullar, för dig som inte är så van att baka.

 
  • Serverar: 25 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Det här brödet fick jag muntligen utav en f.d granne för många år sedan. Det är enkelt att göra och mättar bra.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm vattnet så att det blir fingervarmt. (Vattnet är fingervarmt när det känns ljummet, varken varmt eller kallt.) Obs! Väljer du att inkludera fettet så smälter du det först, häller på vattnet och värmer sedan.
  2. Smula ned jästen i en degbunke och häll över ungefär hälften av vattnet. Rör tills dess att jästen är helt löst. Häll i resten av vattnet.
  3. Tillsätt salt och sirap och rör om.
  4. Tillsätt havregrynsgröten, rör om.
  5. Tillsätt nu mjöl, lite i taget och spara lite till utbakningen. Arbeta degen med en slev eller en trägaffel. Degen blir och skall vara väldigt kladdig. Strö över lite mjöl.
  6. Täck över bunken med en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca. 45 min. Du vet att degen är färdigjäst om du trycker lätt på den med ett finger och degen sedan reser sig tillbaka igen.
  7. Sätt ugnen på på 225 grader. Obs! Ta först ut ugnsgallret som du sedan använder för att låta bröden svalna på.
  8. Stjälp nu upp degen på ett väl mjölat bakbord/arbetsbänk. Ev. kan du behöva använda en slev för att få ur den kladdiga degen ur bunken.
  9. Forma 25 bullar med väl mjölade händer då degen är kladdig. Lägg på en plåt. (Du kan välja att fördela bullarna på 2 plåtar men enklast är att lägga samtliga på en och sedan skära isär dem då de är färdiga.) Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i ca. 30 min. (Tryck försiktigt på bullarna för att se om de är färdigjästa; se ovan.)
  10. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-15 minuter. Använd en baksticka för kontrollera om bröden är färdiga inuti. Ser stickan väldigt kladdig ut kan de stå inne i några minuter till. Täck över med bakplåtspapper om skorpan ser färdiggräddad ut.
  11. Skär (ev.) isär bröden och låt svalna på ugnsgallret, övertäckta av en kökshandduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.