Börja din dag på ett bra sätt med det här saftiga brödet på fullkornsdinkel med lin- och solrosfrön.
Har du tålamod att vänta blir det ännu godare när det fått vila till nästa dag, inlindat i en ren handduk.
Tips! Tänk på att inte tillsätta saltet förrän degen fått vila en halvtimme. Detta för att degen ska få rätt struktur.
Det blir två bröd av detta recept.
Låt brödet jäsa 5 timmar eller över natten.
Instruktioner
- Ugn 275°
- Lös jästen i vattnet i en bunke. Rör ner lin- och solrosfrön, rapsolja och mjöl.
Degen behöver inte arbetas länge, bara precis blandas ihop.
Låt den vila i 30 minuter.
- Strö över saltet och arbeta in det i degen. Det är enklast att knåda in saltet med händerna med degen kvar i bunken.
Plasta in degen noga och låt jäsa i 5 timmar eller över natten.
- Sätt ugnen på 275°
Klä två avlånga 1 ½-liters formar med bakpapper.
- Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Dela den och forma till två släta limpor. Lägg i formarna och skär 4 ganska djupa snitt med en vass kniv.
- Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Spreja med vatten uppe och nere med en blomspruta.
Stäng genast ugnsluckan och sänk värmen till 225°.
Baka i ca 25 minuter.
- Låt brödet svalna på galler under bakduk. Linda sedan in dem i rena handdukar.
Dinkelbrödet går utmärkt att frysa, men håller sig saftigt i flera dagar inlindat i handduken.
- Lycka till! Njut av hembakat bröd!
Publicerat den
18 februari 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mycket gott och saftigt bröd, kommer garanterat bakas fler gånger. Dock smakar det lite mycket salt, ska ta lite mindre nästa gång =)
Jättegott bröd som får mig att längta till frukosten!!
otroligt gott bröd som mättar. En njutning till frukost!
Ska jästen blandas ut i kallt vatten eftersom det ska jäsa så länge? Eller är det 37-gradigt?
Hej! Det är riktigt att jästen ska blandas i kallt vatten. Lycka till med brödbaket! Ha d bäst!
Mycket gott och saftigt bröd! Jag jäste mitt över natten och lagade det till frukost- Kommer att baka detta bröd fler gånger med all säkerhet! Högsta betyg!
Varför kalla det GI bröd? Dinkel innehåller väl massa kolhydrater?