Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grova hålkakor

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Överraska med härligt mustiga hålkakor till söndagsfrukosten! Receptet räcker till fyra härliga hålkakor som kan bakas för hand eller supersnabbt i matberedaren.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn: 225°
  2. Häll det mesta av mjölet, salt, sirap, brödkryddor och till sist smöret i klickar i matberedarens skål. Finfördela jästen över. Värm vatten så att det blir fingervarmt, ca 37°, och häll det i skålen.
  3. Låt plastkniven eller degkrokarna bearbeta degen i ca 4 minuter. Degen skall vara blank och smidig. Låt den sedan jäsa i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda igenom den, tillsätt ev lite mer mjöl, och dela den i fyra bitar. Forma de fyra bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor.
  5. Gör ett 4 cm stort hål i mitten med ett mått. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper, två på varje. Nagga kakorna och låt dem sedan jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
  6. Om du vill baka för hand gör du så här: Värm mjölken till fingervarmt, ca 37°. Smula jästen i en skål och häll på lite mjölk. Rör så att jästen löses. Tillsätt resten av mjölken. Blanda i smör, salt, kryddor, sirap och det mesta av mjölet.
  7. Bearbeta degen i 8-10 minuter tills den känns blank och smidig samt släpper bunkens kanter. Fortsätt från punkt 3 ovan.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • guardianlinda 19 april 2008

    Hej! Jag ska ge mig på detta men vill köra med fint rågmjöl, det borde väl funka...eller?/Linda

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.