Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grovt bröd med surdeg

 
Skriv ut

En stor limpa med mustig smak och härligt tuggmotstånd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda kross, frön, kärnor och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan tills blandningen svalnat till ca 35º.
  2. Använd med fördel en hushållsassistent för att arbeta ihop degen.
  3. Lös upp jästen i krossblandningen och tillsätt därefter övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs övertäckt i 45-60 minuter.
  4. Ta upp på mjölat underlag, knåda igenom degen. Arbeta in mer mjöl om den "kladdar". Forma till en limpa.
  5. Smörj en avlång, stor form. Tryck ut degen i formen, strö över mjöl och jäs ytterligare 45-60 minuter.
  6. Värm ugnen till 250º.
  7. Snitta brödet med vass kniv, sänk värmen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
  8. Linda in limpan i en bakduk och låt svalna.
  9. Är bäst om det får vila ett dygn, lätt att skära i tunna skivor, smular inte.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.