Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grovt rågbröd

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 4 timmar 30 minuter
Skriv ut

Mycket gott bröd! Till julbordet alla härliga smårätter passar detta mustiga rågbröd. Det tar lite tid med jäsningen, men det är värt besväret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ljumma vattnet till 37 grader. Blanda smulad jäst, vetekross och Fibrex i en degbunke. Späd med lite vatten. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt, sirap, vetemjöl och 3/4 av rågmjölet.
  2. Arbeta degen kraftigt med maskin eller för hand. Tillsätt resten av rågmjölet. Arbeta tills degen är lagom fast och släpper bunkens kanter. Täck bunken och låt degen jäsa ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda tills den är blank och smidig. Dela degen och forma den till 2 avlånga limpor.
  4. Lägg dem i lätt oljade bakformar, ca 1½ liter. Tryck degen mot formens botten. Jäs bröden övertäckta på ej för varm plats i ca 2 timmar.
  5. Grädda bröden på galler på nedre falsen i 175 grader i ca 1 timme 15 minuter.
  6. Stjälp upp bröden. Låt dem kallna väl inlindade i bakdukar, så går de lättare att skära.
  7. Tillagningstid: 4½ tim, varav 3 tim till jäsning och 1 1/4 tim i ugnen.
  8. Bröden går bra att frysa. De håller sig i ca 6 månader. Lycka till!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.