Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grundrecept på bröd med många möjligheter!

 
Skriv ut

Detta bröd kan man göra till en limpa, baguetter eller småbröd. Du kan ha den naturell eller smaksätta/fylla den med i princip vad du vill. Favoriten och mest uppskattade smaksättningen är limpa med färsk timjan och solroskärnor. En gång gjorde jag den med rivna rödbetor och morötter. Lite kul att bjuda på rosa limpa ; )

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på 37-gradigt vatten. Lös jästen och tillsätt havssalt, olivolja och vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den inte längre klibbar. Jäs degen i bunken ca 40 min. Forma degen till en vriden limpa och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Grädda i ca 35-40 min på 175 grader. Om du gör småbröd, grädda i ca 15 min på 200 grader.
  2. Om du vill smaksätta brödet;
  3. Gör som ovan men innan du häller i mjölet, så tillsätter du din smaksättning. Grädda i ca 30 min på 200 grader.
  4. Förslag på smaksättning/fyllning:
  5. * Grovhackad bladspenat i önskad mängd och 1,5 dl solroskärnor. * 2 dl rivna morötter och 1,5 dl solroskärnor. * 2 dl rivna rödbetor och 1,5 dl solroskärnor * 1,5 dl rivna rödbetor och 1,5 dl rivna morötter. * 1,5 - 2 st övermogna bananer. * Ca 3 flådda och välmogna tomater och 1,5 msk timjan (ta 3,75 dl vatten i grundreceptet istället för 5 dl) * 1,5 dl hackad bladpersilja och 1 msk hela anisfrön. * 1,5 dl lingonsylt eller rårörda lingon (du får ev ta lite mer mjöl i smeten). * Fräs i en kastrull; 1/2 burk majskorn, 1/2 tunt skivad gul lök och 1 msk spiskummin. * 1/2 kruka basilika (gärna med stjälkar) och 1,5 dl solroskärnor. * Grovhacka lite mindre än en halv kruka av timjan, dill och persilja. Tillsätt även 1,5 dl solroskärnor.
  6. "Matnyttig" information om brödbakning;
  7. Använd havssalt istället för bergssalt. Salt höjer smaken. Saltet hjälper till att stärka glutentrådarna så att brödet blir elastiskt. Saltet bidrar till att få brödet att jäsa jämt så att det håller ihop. Saltet hjälper till brödet att bilda en fin skorpa. Saltet gör brödet mörkare och därmed godare för ögat. Använder man ändå bergssalt så måste man tänka på att minska mängden. Den vassa sältan i bergssalt är mer påtaglig. Använd ekologiskt vetemjöl. Bra för miljön och det är lite grövre och smakrikare. När degen vilar och jäser ska den som sagt var stå dragfritt och i rumstemperatur (ca 18 grader) om inget annat anges. På sommaren kan det vara en god idé att ha degen i kylen under viltidens början. Degen får absolut inte jäsa ovanpå ugnen eftersom den är varm och då påskyndar jäsningen. Efter degens viltid ska degen hanteras varsamt. Försök undvika att trycka ut fler luftbubblor än nödvändigt, för det är där jäskraften och smaken sitter.
  8. Pensling av bröd:
  9. * Glansig och gyllene; Pensla före bakning med 1 äggula, 1 msk vatten och en nypa havssalt som vispats samman. Pensla ytterligare en gång 10 min innan brödet är färdigt. * Ljusbrun och mjuk skorpa; Pensla med mjölk före gräddning. * Mjuk skorpa; Pensla med smält smör när brödet är färdigbakat, täck med handduk och låt svalna. * Matt och mjuk; Pensla med olivolja före och under bakning. * Knaprig och hård; Spraya vatten över brödet före gräddning. Häll hett vatten i en skål och ställ den på ett galler nederst i ugnen. Låt skålen vara kvar i ugnen under gräddningen.
  10. Vill du både pensla, beströ och skåra, så gör det i nämnd ordning.
  11. Om brödet ska ätas samma dag, förvara det i en handduk. Om det ska hålla längre bör det förvaras i papperspåse tills du börjar använda det, sedan i plastpåse. Ofta har mataffärer eget bröd som dom bakar i butik och då brukar det finnas brödpåsar av papper. Oftast brukar man få eller kunna köpa en liten bunt av dom. Min Ica handlare har i flera storlekar och jag brukar få ta med mig hem några stycken av varje då och då.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.