Bagarens surdeg bakar du här...
Instruktioner
- Skaka burken, vrid av locket och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
- Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
- Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
- Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
- Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.
- Tips:
Skapa ditt eget bröd genom att variera mjöl, form och garnering i receptet!
Publicerat den
23 februari 2012
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Låter spännande, men var hittar jag färdig rågsurdeg?
Grovt rågmjöl-påsen har recept på surdeg.